På fredagkvällar är det underbart att få slappna av med ett gott glas vin och god mat. Men maten ska helst vara lätt- och snabblagad men ändå festlig. Vi ger dig några utmärkta förslag!

Dragongratinerade musslor
När man kokar musslor får man en god buljong som du sedan kan koka soppa på. Musslorna kan förberedas och de blir en elegant och långsam middag.

För fyra personer:
ca 1 kg musslor
2 dl vitt vin
0,5 g saffran
1 vitlöksklyfta
drygt 1 dl crème fraiche
färsk dragon
3 msk grovriven parmesan

Skrubba musslorna väl och släng dem som inte stänger sina skal när man knackar dem mot diskbänken. Värm upp vinet i en gryta, blanda i saffran och finhackad vitlök, lägg i musslorna och lägg på locket. Det ska vara stark värme. Sjud i fyra minuter, låt sedan svalna. Spara gärna buljongen! Ta bort en skalhalva och lägg musslorna på ett ugnsfast fat. Finhacka dragonen och blanda med crème fraiche. Fyll musslorna med krämen, strö ost över och gratinera i 250 grader i ett par minuter. Servera med vitt bröd.

Kalasgod räkgryta
1 kg oskalade räkor
1 liten gul lök, finhackad
1/2 purjolök, strimlad
100 g champinjoner, skivade
1 röd paprika, strimlad
2 msk smör
1 tsk curry
1 krm cayennepeppar
2 vitlöksklyftor
1 msk soya
2 dl crème fraiche

Skala räkorna och ställ dem svalt. Fräs upp curryn och cayennepepparn i smöret på svag värme. Pressa ner vitlöksklyftorna och rör runt. Tillsätt lök, purjolök, champinjoner och paprikan och fräs i cirka 2 minuter. Rör i soya och crème fraiche. Låt koka i ytterligare några minuter. Vänd ner räkorna och låt allt bli genomvarmt. (Det får inte koka, då blir räkorna sega!) Servera tillsammans med ris och en god sallad.

Maria Dahlquist
2003-10-10