En av våra mest älskade klassiker, när julgodiset plockas fram, är fudgen. Hemgjord ska den förstås vara, som allt bra julgodis, och fudgen är dessutom utmärkt att tillaga mitt i det övriga julstöket. Den går så fort att göra och blir ändå riktigt exklusiv.


Kärt barn har många recept skulle man kunna travestera ett annat talesätt, och åsikter om hur denna favorit ska tillagas skiljer sig lika mycket som smaken på de olika varianterna. Testa det lite enklare receptet med kakao, vispgrädde, socker och smör, som får en mjuk och lite grynig konsistens, älskad av många för sin enkelhet och härliga smak. Vi har även andra varianter med fin blockchoklad för en fylligare mörk chokladsmak, som dröjer sig kvar i hela gommen och ger dig allt du vill ha av en godisbit.

För den lite mer experimentella rekommenderar vi fudge med marshmallows och choklad. Smält ner marshmallows i smeten och skapa en egen Rocky Road Fudge, dina fudge kommer att smälta som chokladdrömmar på tungan och lämnar dig i ett sockrigt lyckorus...

I marshmallowreceptet kan du också hoppa över chokladen och låta fudgen få behålla enbart smaken av skumtomtar eller annat skumgodis. Faktum är att vi i Sverige verkar ha fastnat för just för chokladfudgen, medan det engelska grundreceptet för fudge egentligen bara består av tre ingredienser, socker, mjölk eller grädde och smör. Men bara fantasin sätter gränser, som det ju så vettigt heter. Du kan också experimentera med att smaksätta dina fudge med lite pulverkaffe, en skvätt cognac, kanske lite lakritskross eller varför inte med vit choklad.

Fudge är ett typiskt engelskt godis som i Sverige har blivit populärt just till jul. Men varför begränsa oss till endast en gång om året, dessa godingar borde vi njuta av mycket oftare. En liten låda hemgjorda fudge är en utmärkt gå bort-present på alla tänkbara kalas, och med olika smakvarianter kan du anpassa din present så den passar perfekt till den lyckligt lottade personen. Är det en chiliälskare som fyller år? Prova att sätta sting på din fudge med lite chilipulver! Ska du på inflyttningsfest hos någon som är såld på jordnötssmör? Jamen då går det att smaksätta fudge med det! Se bara till att inte bjuda nötallergiker på dina nya mumsiga jordnötsfudge. Vi föreslår även att du experimenterar med lite pistagenötter, kanske krossade valnötter eller varför inte frukt eller frystorkade jordgubbar? Prova också att servera fudgesmeten som sås till glass innan den har hunnit stelna, det bli underbart gott och är populärt i Amerika under namnet Hot Fudge.

Fördelen med fudge är ju just att recepten kan varieras nästan i oändlighet. Det är dock bra att ha i åtanke vem som ska äta den. Allergier är lätt att komma runt genom att använda specialprodukter som är laktosfria, och om du vill använda ett recept med marshmallows i ska du tänka på att en del vegetarianer inte äter gelatin. Lyckligtvis finns gelatinfria marshmallows att hitta i specialbutiker så att ingen behöver gå ifrån kalaset utan att ha fått känna på hur dina underbara hemgjorda fudge smälter på tungan! Hitta ditt favoritrecept här, eller ladda upp ett själv och gör succé på nästa bjudning.