Ett av de vanligaste nyårslöften är faktiskt det att lova gå ner i vikt och med det en förhoppning om att bli en "bättre människa". Hur det än är med den saken, så är ett i alla fall säkert. Nämligen att de flesta ätit ganska mycket mer under jul- och nyårshelgen, än vad de brukar i vanliga fall. Detta har då ofta satt sina spår...

Det finns inga genvägar
Jag kan inte ge trolleritrick på hur man går ner i vikt, men väl en vägledning som förhoppningsvis är mera långsiktig. Många veckotidningar lovar guld och gröna skogar, bara man äter efter en viss diet under ett par veckor. Det kan mycket väl stämma att man går ner i vikt, men vem vill äta t ex ananasdiet i resten av sitt liv?
Det gäller snarare att hitta sina egna svagheter när det gäller ätandet.Här lotsar jag dig genom några av de vanligaste; Försök att inte äta alltför sent på kvällen. Egentligen förbränner vi bäst denmat vi äter före kl 18. Hoppa inte över några måltider för att banta. Det slutar oftast med att man stoppar i sig fel sorts mat senare på dagen. Välj lättprodukter av det som finns. Tänk bara på att t ex vissa yoghurtsorter kan innehålla lite fett, men ganska mycket kolhydrat i form av socker. Likadant är det med frukostflingor. Olja anses oftast vara nyttigare än smör, för våra kärl mm, men när det gäller vikten så blir man lika tjock av olja. Så välj helt enkelt mindre mängd.

Tillaga smartare
Tillagningsmetoden kan på ett enkelt sätt bidra till magrare mat. Att grilla är tex bättre än att steka. Om det är kallt att stå ute och grilla såhär års, så skaffa en grillpanna i teflaon eller titan istället. Använd just teflon- eller titanpannor att steka i, så går det åt mycket mindre stekfett. Kokning är förstås ett magert tillagningssätt i alla lägen, så pröva det lite oftare. Såsen kan vara boven i dramat för många. Den kan bli nyttigare genom att byta ut crème fraiche mot kesella i en kall sås. Grädsåsen behöver inte kännas mesig om man gör den på vetemjöl och mjölk istället. Färska, frusna eller torkade kryddor hjälper ofta upp smakerna, så exprimentera dig fram. Lycka till.

Margareta Schildt-Landgren
2001-01-01