Den kalla, spanska soppan är verkligen svalkande en varm sommardag. Servera i glas eller på tallrik med nystekta krutonger!


Gazpacho med chili och lime.
4 portioner
1 kilo tomater
1-2 spansk peppar
1 grön gurka
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
3-4 msk olivolja
saften av 2-3 lime
2 tsk salt
vatten
torrt vitt vin
Garnering:
finhackad paprika

Lägg ner tomaterna i kokande vatten tills skalet spricker. Skala dem. Skrapa bort kärnorna ur pepparfrukterna. Lägg alla ingredienserna, utom vatten och vin, i en matberedare. Kör tills alltsammans är finfördelat. Späd soppan med lika delar vatten och vin, till önskad tjocklek. Servera soppan iskall med finhackad paprika som garnering.

Smala gurkgazpachon
4 port
2 gurkor
saften av 1 1/2 citron
1 msk koncentrerad grönsaksfond
1 msk vitt vin (kan uteslutas)
1­2 vitlöksklyftor
salt och peppar.


Börja med att köra gurkorna i en mixer eller matberedare. Tillsätt citronsaften, grönsaksfonden och det eventuella vita vinet samt vitlöken i bitar, litet i taget. Smaka av med salt och peppar.

Maria D
2004-07-23