Getost är något av det godaste jag vet. Jag kan äta getost dygnet runt, före och efter varmrätten eller som tilltugg. Getost - chèvre uttalas "shävr" utan e på slutet - är tacksam, överraskande och höjer vilken rätt som helst...
Tänk att man kan bli lycklig av en ost. Men så är det - med getost. För er som aldrig har provat getost med honung, gör det. Gratinera en skiva getost på en bit bröd, ta ut den ur ugnen och ringla flytande honung över och strö några hackade valnötter över.
Har du förmånen att få besöka Frankrike under sommaren, glöm inte att botanisera bland alla getostar som finns. Det finns ett hundratal olika getostar, inte bara rullen vi är vana vid.
Variationerna är många. Varva tomater, getost och basilika i en ugnfast form, som lunch eller tillbehör till det grillade köttet. Smula ner getost i pastan. Gör en crème på getost, smör, hackad rödlök och persilja och bre på bröd. Eller med crème fraiche, rosmarin och dragon. Njut getosten som den är och drick ett tungt rött vin till. Fyll tomathalvor med getost och servera till drinken. Var och hur jag än bjuder getost får den stående ovationer.

Rödbetor med chèvre
8 små rödbetor eller 4 stora
1 tsk salt
100 gram chèvreost
1 burk creme fraiche
1/2 kruka färsk basilika

Skrubba rödbetorna och koka de mjuka i saltat vatten. Under tiden blandar du ihop creme fraiche och osten med finskuren basilika. När rödbetorna är kokta skalar du de lätt genom att trycka ut de ur skalet (plasthandskar är att föredra så slipper du rödfärgade händer). Servera de varma rödbetorna med chèvrekrämen.

Maria Dahlquist
2000-07-25