Gewürztraminer är en av de fyra ädla druvorna i Alsace och en av de lättaste druvsorterna att känna igen. Det beror på att druvan ger en väldigt speciell doft med inslag av rosor, persika och muskot. Druvornas färg är gråaktig med visst rött inslag och ger ett vitt vin med ett vackert, gyllene skimmer. Den ger normalt ett fylligt, alkoholrikt vin med lätt oljig konsistens och låg syrlighet och används även till att göra söta viner. Den parfymerade doften är dess kännetecken, men också det största hotet.

I vissa delar av världen kallas den Traminer eller Traminer Aromatico. Prefixet "gewürz-" är tyska och betyder "krydd-". Namnet Traminer kommer från orten Tramin (Termeno) i Sydtyrolen (Alto Adige) som ligger i norra Italien, men tidigare har tillhört Österrike, vilket förklarar användningen av tyska språket. Gewürztraminer betyder således "den kryddiga från Tramin". Därifrån har den vandrat norrut via Pfalz i Tyskland och fått tillägget "gewürz" (parfymerad) och slutligen hittat sina bästa terroir i Alsace.

Gewürztraminer är svårodlad. Den kräver milda vårar på grund av sin tidiga knoppning, soliga sommar, men inte alltför varmt, och endast måttligt med regn på hösten. Avkastningen bör hållas låg om man vill få ut kvalitet. Att göra bra gewürztraminer är en balansgång som få vinmakare klarar. Man vill få fram den parfymerade doften, men blir det för mycket av den så blir det odrickbart. Det är viktigt att behålla den lilla syra som finns.

Ett bra vin gjort på gewürztraminer är yppigt, nästan lite tungt och fyllt med exotiska aromer. Rosor, grapefrukt och litchiefrukt är druvtypiska aromer.

Störst framgång och högst kvalitet har druvan åstadkommit i Alsace i Frankrike, där stavningen Gewurztraminer är vanligast. Den ger även intressanta viner i Tyskland, Schweiz, Österrike, Norditalien, Australien, Sydafrika och i USA samt på Nya Zeeland.
Söta Gewürztraminer viner passar bäst att dricka för sig själv eller till någon fruktdessert, paté av anka eller kyckling. De torra eller halvtorra passar bra till asiatisk mat.