GI – inneordet på varje svensks läppar. GI som i God Innemat. GI som I Glöm Innehållet, GI som Glykemiskt index.

Att det finns mat som påverkar blodsockernivån är ingen nyhet, det är vetenskap. Viss mat ger längre mättnadskänsla än annan, det har nog de flesta kommit på tidigare. Men vad är det som gör att halva (nåja) svenska befolkningen slutat äta vitt bröd och potatis, en av våra mest fantastiska råvaror?

I stora delar av södra Europa är bröd en del av måltiden. Brödet är nybakat och innehåller jäst, mjöl, vatten och olivolja. Bröd som bakats på morgonen anses gammalt efter lunch, det bakas nytt i bagerierna på eftermiddagen till kvällsmaten. På eftermiddagarna äter man en fylld baguette, focaccia, ciabatta, croissant, croque monsieur eller pizzabit. Hur kommer det sig att stora delar av Europa kan avnjuta dessa självklara godsaker sedan urminnes tider men att det nu nästan är tabu i Sverige? Ja, sydeuropéernas viktgenomsnitt har ökat de senaste åren men är inte i närhet av den viktuppgång som så tydligt märks i England och USA.

Vi har en ytterst märklig brödkultur i vårt land. Här förespråkas grovt bröd, gud förbjude det näst intill skamliga vita brödet! Det ska vara grovt bröd med så många ingredienser som möjligt, det ska vara linfrön, pumpakärnor, rågmjöl, dinkel och havrekli och det är ju bra. Men i de färdigköpta tillsätts även diverse olika ämnen för att det ska hålla sig fräscht och märkligt nog anser många att det är helt normalt att bröd känns lika färskt 5 dagar efter bakdag. Inte möglar det heller. Förutom alla tillsatser i degen sprayas bröd med antimögelpreparat. Hur går det då med luftigt, färdigskivat bröd? Jo, de sprayas även mellan skivorna. Tänk på det nästa gång du väljer mellan ett grovt färdigskivat rågbröd och ett nybakat vitt italienskt bröd utan tillsatser... Varför reagerar ingen på det?? Hur kan man möjligen tycka att det är helt okej? Så baka själv om du vill ha ett bra grovt bröd!

Tag fram ett av dina av GI-experterna rekommenderade köpta mörka bröd. Läs ingredienslistan. Tillsatser, tillsatser. GIs främsta målsättning är tydligen inte näringsrik mat (jo, allt grönt och fisk är naturligtvis bra mat, det visste vi redan men alla tillsatser då?), det är som sagt ett mått på hur blodsockret höjs och lång mättnadskänsla som ges. Men går det inte egentligen hand i hand, näringsrik mat påverkar ju hälsan..? Att minska på sockerintag och ta bort transfetter är ju ändå en självklarhet.

Antalet magåkommor ökar i Sverige, pga ett plötsligt massivt intag av fullkornsprodukter. Våra magar är helt enkelt inte vana vid det. Min övertygelse är att man ska äta det som växer där man lever. Nu pratar jag inte om Etiopien eller Nordpolen, utan naturligtvis här i väst. Vi bör därför avnjuta rotfrukter, potatis, spannmål mm, i sunda mängder. Att en del av vår mat flyger halva jorden runt och sen återvänder är en annan diskussion, den lovar jag att återkomma till. Leve tallriksmodellen!

Maria Dahlquist
Kostrådgivare och kock
25 september 2007