Numera är det en självklarhet att vi kan äta glass mest varje dag om vi vill. En riktigt god hemgjord glass är emellertid inte så vanligt att bli bjuden på. Har du en glassmaskin så är det ganska enkelt ordnat, men även annars finns det bra sätt att göra "glass" på.Falsk och äkta glass

En äkta glass skall innehålla ägg och oftast grädde, samt vara fryst i en glassmaskin. Det innebär att iskristallerna fryser långsamt och därmed blir mycket små och ger en fin glass. Har du kvar en glassmaskin på hyllan, så putsa av den och tag fram bruksanvisningen och gläds åt möjligheten att göra äkta glass.
En parfait görs med samma ingredienser som glass, dvs med vispad äggula, socker och grädde. Sedan sätter man till de smaktillsatser som önskas. Smeten hälles i en form och ställes i kylen. En fördel med parfait är att den smälter lite långsammare än glass.
En variant på snabbglass som jag brukar göra ser ut såhär: Kör ca 225 g frusna jordgubbar i en matberedare med kniven isatt. Tillsätt 1/2-1 dl florsocker, samt 1 dl grädde. Kör samman till en smidig massa och knäck till sist i ett ägg. Den här glassen blir en sorts mjukglass och bör ätas genast.

Allas favoriter
En annan mycket enkel typ av glass gör du genom att vispa 1-2 frp vaniljvisp riktigt hård. Smaksätt med t ex hackad choklad, dajm eller mandelbiskvier och kanske några hallon. Häll upp i en form och ställ i frys några timmar tills den frusit helt.
Du kan också experimentera dig fram till en lite magrare glasstyp genom att använda grädde 27% och blanda med kesella och/eller yoghurt, samt bär. Häll i portionsformar och fryss. Mums!

Margareta Schildt-Landgren
2000-10-23