Det har kommit en massa nya goda gryn i affärerna. Jag får många frågor om vad det är och hur de används. Alla dessa gryn är bra sallads baser eller som komplement till en varmrätt istället för potatis, ris eller pasta. Här kommer en snabb guide!

Bulgur
Kommer från Mellanöstern och används särskilt flitigt i Turkiet. Det består av helt durumvete och gluten som förkokats, torkats och krossats. Används som couscous men finns även i fullkornsvariant. Den goda libanesiska och turkiska salladen Tabouleh görs på bulgur.

Quinoa
Den rätta benämningen på svenska är mjölmålla! Det är en glutenfri ört som växer i Sydamerika och har ett högt proteininnehåll och stor andel omättade fettsyror. Det finns både vit, röd och svart quinoa varför den både bir en både en färgklick och en smakhöjare i sallader.

Bovete
Bovete är faktiskt en ört och inget vete men dess sammansättning gör att man ibland räknar in den bland sädesslagen. Bovete är mycket mineralrikt och glutenfri. Gott att dryga ut sallader med elelr att göra biffar på.

Polenta
Polenta framställs av majskornets kärna såsom mannagrynet kommer från vetekornets kärna. I Italien gör man en tjock gröt av den som sen får stelna. Därefter skärs de i fyrkanter som sedan grillas eller steks. Glutenfritt.

Hirs
En gammal kulturväxt från Östasien men odlas flitigt både till mat och foder i Mellaneuropa. Hirs har högt mineralvärde, särskilt järn och är glutenfri. Mycket gott att göra biffar av!

Couscous
Kanske det gryn vi känner bäst till av ovan nämnda. I Nordafrika, där det har sitt ursprung används det som ris. Man framställer det från det innersta durumvetekornet och innehåller gluten. Det är snabblagat, billigt och mättande. Blanda ut med grönsaker, russin, vinaigrette och sallader!