Från vår kokbok kommer dessa mycket bra grönsaksrecept.

Grönsakscouscous
5 dl couscous
5 dl hönsbuljong
200 g sockerärter
300 g färska champinjoner
1 liten röd paprika
1 liten gul paprika
1 purjolök
2 msk smör
1 tsk sambal oelek

Lägg couscousgrynen i en skål. Koka upp buljongen. Häll den över couscousen och låt svälla i 15 minuter. Rensa sockerärterna. Lägg dem i 1 minut i lättsaltat kokande vatten. Häll över i durkslag och spola med kallt vatten. Skär varje sockerärta i 3 bitar. Skiva champinjonerna och tärna paprikan. Skär det vita på purjolöken i tunna skivor.Hetta upp smöret i en panna. Fräs svamp, paprika och lök i några minuter. Blanda i sambal oelek. Vänd försiktigt ihop couscousen med grönsaksfräset och sockerärterna och låt allt bli genomvarmt.

Grönsaksragu
1/2 rödlök
100 g gröna bönor
3 stjälkar blekselleri
1 liten röd paprika
1 liten zucchini
2 tomater eller 8 cocktailtomater
1 msk olivolja
salt
svartpeppar
1/2 citron
färsk basilika

Skär rödlöken i skivor eller tunna klyftor. Skölj och rensa bönorna. Dela zucchinin på längden och skär i tjocka skivor. Skär sellerin i 3 centimeter breda bitar. Strimla paprikan grovt. Skär tomaterna i klyftor eller cocktailtomaterna i halvor. Hetta upp olja i en stor stekpanna. Fräs lök, bönor, zucchini och selleri i några minuter.Tillsätt paprika och tomater och stek i ytterligare 4-5 minuter. När grönsakerna börjar mjukna men fortfarande har lite spänst kvar kryddar du med salt och peppar och lite pressad citron. Riv några blad färsk basilika grovt och strö över ragun.

Maria Dahlquist
2000-08-24