Egen smaksatt färskost passar bra i sommarvärmen. Gott med bara lite bröd till men också på sommarbuffén och liknande. Det är enkelt att göra genom att utgå ifrån filmjölk.
Häll 1 liter 3 %-filmjölk i en kastrull och värm tills den är ljummig, 37 grader. Häll filen genom ett kaffefilter och låt rinna av i kylen under natten så att den blir ganska fast i konsistensen. Nu har du grunden till olika hemgjorda färskostar.

Förslag på olika smaksättningar:
-Vitlöksost: Pressa ner 2 pressade vitlöksklyftor i ostmassan. Salta och peppra.
-Örtost: Finhacka 3-5 msk färska örter och blanda ner 2/3 i ostmassan. Salta och peppra. Forma till en boll och rulla sedan i resterande örthack.
-Chili- och Tomatost: Hacka någon cm av en färsk chilipeppar (OBS! Stark) och blanda den samt 1-2 tsk tomatpuré i ostmassan.
-Valnötsost: Hacka 75 g valnötter och blanda i ostmassan. Salta och peppra.
-Ost till fruktdessert: Blanda 1 tsk vaniljsocker och ev några droppar citronsaft i ostmassan.

Ostarna håller sig inpackade i plastfilm i kylen minst någon vecka. Dock lite beroende av hur länge de står framme på bordet varje gång....

Margareta Schildt-Landgren
2001-06-28