En grön och mättande rätt, till lunch eller som förrätt före en huvudrätt på grillat kött med örtkryddor och citron. Laga salladen när den första nypotatisen har kommit. Getostens syrlighet och de små potatisarnas mjälla smak är en oslagbar kombination.

Ljummen sallad på grönsaker och getost

250 g nypotatis
1 späd zucchini, ca 100 g
250 g vårlök
150 g grön sparris
250 g getost (chèvre)
Dressing:
4 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
salt & nymald svartpeppar

Skrubba potatisen. Koka den i cirka 15 minuter. Klyv zucchinin på längden. Skär zucchinin, vårlöken och sparrisen diagonalt i ungefär lika stora bitar. Lägg i kokande lättsaltat vatten i 2-3 minuter.
Häll i durkslag och låt rinna av ordentligt. Låt även potatisen rinna av. Dela potatisen i mindre bitar om den inte är mycket späd. Lägg grönsaker och potatis i en skål. Skär bort kanterna på getosten och smula den grovt. Blanda osten med allt i skålen. Skaka ihop dressingen och häll över salladen.
Salladen är god alldeles nygjord och lite ljummen, men också avsvalnad efter någon timme i rumstemperatur. Servera med ljust bröd.

Ljummen sallad med kycklingfilé och ruccola

Det här är en spännande rätt. Ruccolasalladen mjuknar av den varma pastan och filén och blir alltså avsiktligt lite hängig. Värmen förhöjer nämligen den aromatiska och lite nötiga smaken hos bladen. Drick ett glas rosévin till en varm sommarkväll.

2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
4 msk finhackad slätbladig
persilja
2 tsk rivet citronskal
300 g spaghetti
400 g kycklingfilé
2 msk olivolja
4 msk torrt vitt vin
1/2 msk balsamvinäger
7 dl ruccolasallad
salt & svartpeppar

Finhacka vitlöken. Blanda den i en stor skål med 2 matskedar olivolja, persilja, rivet citronskal, lite salt och nymald svartpeppar. Koka spaghettin. Fortsätt under tiden med kycklingfilén. Skär den i strimlor. Hetta upp resten av oljan i en stekpanna. Bryn kycklingbitarna runt om. Häll på vin och balsamvinäger. Låt vätskan koka in helt. Krydda med salt och peppar. Håll varmt.
Låt spaghettin rinna av ordentligt i ett durkslag. Lägg den, kycklingfilén och ruccolasalladen i skålen med citronoljan. Blanda försiktigt. Smaka av med salt och svartpeppar.Servera genast med ljust bröd.

Maria Dahlquist
2000-07-04