Jag anser att vegetarisk mat självklart skall vara så smakrik och god att man inte ens funderar över att måltiden ej innehåller kött och fisk. Förr hade vegetarisk mat ofta en stämpel av råkost och kruskakli. Som väl är har stämpeln försvunnit och maten blivit aptitligare både för öga och gom.Olika anledningar till att vara vegetarian

Allt fler väljer att äta vegetarisk kost. Speciellt bland ungdomar har det blivit riktigt populärt i vissa kretsar och det serveras alltfler skolmåltider utan kött och fisk. Det kan finnas många anledningar till att bara äta råvaror från växtriket. De vanligaste är omsorgen om djuren och att bättre ta vara på naturresurserna. Andra anledningar kan vara att man är allergisk eller har reumatism som blir bättre av specialkost.
Idag kallar många sig vegetarianer trots att man äter fisk, vilket egentligen inte är korrekt. En laktos-vegetarian äter förutom vegetabiliska livsmedel även mjölkprodukter och de som är lakto-ovo vegtarianer äter även ägg. Deras kost blir därför ganska lätt fullvärdig. Är man däremot vegan och endast äter vegetabilier, så måste man vara extra noga med fullvärdigt protein som finns i ärter, bönor och linser. Det innebär att man inte bara kan utesluta kött- och fiskprodukter och äta sallad mm. Det gäller ändå som riktlinje för de olika sorterna av vegetarianeratt vara noga med att äta ärter, bönor och linser.
Som vegetarian är det bra att tänka på att välja typ av grönsaker efter årstid och säsong. Vintertid finns inte mycket näring i sallad och tomater, då behöver man komplettera med till exempel rotfrukter. Det är också ett bra knep att automatiskt variera sin vegetariska kost.

Matklubben
2006-05-05