Gräddig timjankyckling
Precis som tidigare är den perfekt i kall matlagning, men nu är den dessutom ett lätt alternativ, 15%, i grytor, soppor, gratänger och varma såser. 1 färsk eller tinad kyckling på cirka 1,2 kg



1 tsk salt
svartpeppar
1 knippa persilja
2 schalottenlökar
2 tsk timjan
2 dl lätt crème fraîche
1 dl matlagningsgrädde
1 dl hönsbuljong
1 msk smör


Sätt ugnen på 200°. Klyv kycklingen i 2 halvor. Gnid in en blandning av salt och peppar runt om. Fördela persiljan med stjälk och allt inuti varje halva. Lägg kycklingbitarna med skinnsidan upp i en smord ugnsfast form. Finhacka schalottenlöken. Blanda hackad lök med timjan, crème fraîche, grädde och hönsbuljong. Häll blandningen över kycklinghalvorna. Klicka ut smöret på kycklingen. Stek kycklingen mitt i ugnen i cirka 45 minuter. Ös flera gånger under stektiden. Servera kycklingen med ris eller pasta och sallad utan dressing.

Maria Dahlquist
2004-11-16