En urgröpt aubergine fylls med en sås gjord av fruktköttet, lök och tomater, och ostgratineras sen i ugnen. Med paprikasallad är det en härlig måltid.


Ingredienser:
2 mellanstora auberginer
grovt salt
1 lök
2 msk. olivolja
5 mogna tomater
2 msk. tomatpuré
1 msk. basilika
salt och peppar
50 g riven parmesanost
färsk basilika
100 g riven mozzarella

Paprikasallad:
3 paprikor
1 salladslök
2 vitlöksklyftor
150 g fetaost

Dressing:
4 msk. olivolja
2 msk. vinäger
1 tsk. senap
1 tsk. honung
salt och peppar

Tillbehör: bröd


Tillagning:
Skär stjälken av auberginerna och halvera dem på längden. Gröp ur skalen, spara fruktköttet och strö insidan med salt. Låt ligga i 20 min.
Skär lätt i tomaterna, doppa dem i kokande vatten, och ta upp när skinnet börjar lossa. Dra av skinnet och hacka tomaterna grovt.
Hacka löken och fräs i oljan. Tillsätt hackat auberginekött, tomater, tomatpuré och torkad basilika. Koka ihop grönsakerna till en tjock sås och smaksätt med salt och peppar.
Skölj och torka aubergineskalen noga och ställ i en smord, ugnssäker form.
Slå såsen i skalen och strö riven parmesanost över. Baka auberginerna i 200 grader i 15 min. Strö över färsk basilika och mozzarellaost och baka ytterligare 15 min., tills osten är smält.
Paprikasallad: Skär paprikan i tunna strimlor. Finhacka lök och vitlök, och rör löken med paprikan och fetaost skuren i tärningar. Rör ihop ingredienserna till dressingen, och slå den över salladen.

Henrik
2005-10-03