Tack för alla grilltips vi får till redaktionen! Skriv ut tipsen och ha dem nära till hands nästa gång det är dags för grillning!

- Använd grilltång när du hanterar maten på grillen. Sticker du i köttet (eller vad du nu lagar till) rinner stekvätska ut och saftigheten går förlorad.
? Börja i god tid! Glöden behöver en bra stund på sig att förvandlas till gråvit aska med jämn, röd glöd.
? Ha en blomspruta med vatten till hands för att kväva eldflammor som skjuter upp när stekfett droppar ner på glöden. Allt för att undvika förkolnad mat som både smakar illa och är direkt ohälsosam.
? Använder du bambuspett (smala träspett) bör dessa ligga i blöt i minst 30 minuter för att inte bli förkolnade eller börja brinna under grillningen.
? Som vid all annan matlagning: läs alltid igenom hela receptet innan du sätter igång. Då förstår du också tanken bakom momentens ordning.
- För att få grönsakerna att sitta fast på spettet och inte snurra runt över glöden, använd 2 blötlagda träspett. Dubbla spett håller garanterat grönsakerna på plats
- Välj briketter om du ska grilla ett större köttstycke, hel fisk eller fågel. Briketter ger jämn värme under en längre tid.
- Briketter tar längre tid att få färdig, ca 30 min.
- Använd träkol för köttskivor, portionsbitar eller kycklingben. Träkolger godare smak och är lättare att tända.

Mette Ankarloo
2000-07-06