Jag, och mina meningsfränder, förespråkar en kost som vi kallar LCHF, LowCarb-HighFat, Lågkolhydrat-HögFett. Kostmodellen har tre grundstenar: Att minska kolhydratintaget, öka mängden naturligt fett, och utesluta livsmedelsindustrins alla tillsatser och konstfetter (exempelvis margariner).

Människan har funnits i mer än två miljoner år. Under mer än 99% av den tiden var de jägare och samlare. Det betyder att de fångade, jagade och åt landlevande och vattenlevande djur. Samlare innebar att de åt ätliga blad, rötter, nötter, frukter och bär. De vegetabiliska födoämnena bestods i mån av tillgång och kunde inte utgöra huvuddelen av födointaget.

För ca 10000 år sen så började de att odla. Det var spannmål, ris och majs i olika världsdelar. Så småningom började de att hålla djur i fångenskap, slaktade och åt dem. Senare kom de på att man kunde mjölka hondjuren av kor, får och getter, dricka mjölken och även tillverka mjölkprodukter av den. På 1600-talet kom potatisen till Europa, vilket gav riklig och billig energi till den arbetande befolkningen. Animaliskt fett har alltid intuitivt uppskattats av människorna. De har haft uppfattningen att det har varit både nyttigt och energigivande.

I slutet av 1800-talet började livsmedelsindustrin att utvecklas. De volymsmässigt största produkterna var margarin och matoljor. På 20-talet beskrevs den första hjärtinfarkten. Den kom alltså när margarinerna hade vuxit sig till storsäljare. På 50-talet hade hjärtinfarkterna vuxit till den största folkdödaren. Forskaren Ancel Keys i USA fantiserade då ihop att det var det naturliga mättade fettet som var orsak till hjärtinfarkt. Denna myt har sedan vuxit till en allmänt etablerad ”sanning” trots att det aldrig har funnits någon seriös forskning som visat dess berättigande. Myten har sedan blivit till en atlantångare som är nästan omöjlig att bromsa eller ändra riktning på. Den kostforskning som bedrivs av etablissemanget utgår ifrån att det animaliska mättade fettet är farligt för hjärthälsan. Om man i forskning har felaktiga utgångspunkter så blir också resultatet felaktigt.

Livsmedelsindustrin har aktivt medverkat till att det animaliska fettet har blivit skuldbelagt som sjukdomsorsak. Det är margarinin- matolje- och kolhydratindustrin, som har tjänat på denna propaganda. Livsmedelsindustrin har gått ihop i lobbyorganisationer, i Sverige i SNF, Swedish Nutrition Foundation, som arrangerar och bekostar i stort sett allt av etablissemangets förehavanden. De mäktigaste i den organisationen är de rikaste industrigrenarna: margarin- matolje-, och kolhydratindustrin. De har makten över de kostråd som ges. Etablissemanget, professorerna och dietisterna, är marionetter i deras händer. Det är alltså Unilever, Mazola, Kellogs och Coca Cola som bestämmer vilka kostråd vi ska få. Internationellt härskar lobbyorganisationen ILSI, International Life Sciences Institute, och bestämmer vilka kostråd som EU och WHO ska ge till världens befolkning, både friska och sjuka.

Sjukdomsutvecklingen
Förr blev människorna sjuka och dog i näringsbristsjukdomar, infektioner och skador. Det fanns ingen modern sjukvård som kunde hjälpa.

Under 1900-talet har alla folksjukdomarna utvecklats, särskilt sedan fettskräcken tagit oss i besittning: Metabola syndromet (prediabetes, försämrad sockermetabolism och insulinresistens), diabetes och hjärtsjukdom. Allergier, astma, eksem, proriasis, depressioner, ångest, ADHD, och senare elallergi, bildskärmssjuka, amalgamsjuka, fibromyalgi etc.

Vi som har kommit på, och vågat prova, att äta LCHF har förbättrats i många av dessa sjukdomar. De största och viktigaste hälsovinsterna har diabetikerna, de med metabola syndromet, och de hjärtsjuka. Det är det höga kolhydratintaget som höjer blodsockret och blodinsulinet hos dessa och orsakar sjukdomarna. Dessa lever i livsfara varje dag när de äter lågfett-högkolhydrat-kost, som kan orsaka dem hjärtinfarkt, hjärtsvikt och plötslig hjärtdöd. De kan också dö en långsam plågsam död, i diabeteskomplikationer.

Om de övergår till en lågkolhydrat/högfett-kost kan de vända på utvecklingen och i stället bli friskare för varje år. Det enda näringsämne som inte är inflammationsframkallande för kroppen, i högre dos, är naturligt fett.

Vi får hoppas att de etablerade forskarna upptäcker att de har haft fullkomligt fel i svartmålningen av det naturliga fettet, innan mänskligheten har gått under i sjukdomsbörda. Ett samhälle klarar inte för mycket sjukdom om det ska överleva.

Läs mer om detta i min blogg http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika, med alla länkarna i högermarginalen. Se tex länken 1c. LCHF-metoden för hälsa och viktkontroll.

Skrivet av Annika Dahlqvist