Så här på vintern efter all julmat och festlig nyårsmat, är det riktigt gott med hederlig, svensk husmanskost. Men tiden kanske tryter. Här har du de snabbaste genvägarna!

Kryddjärpar med grönsaker och örtklick (3 port )
300 g kryddjärpar
3 port snabbris
1 påse ratatouillegrönsaker, ca 400 g
1 dl crème fraiche tomat & basilika

Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Stek grönsakerna i smör några minuter. Smaka av med salt och peppar. Värm kryddjärparna i smör i en stekpanna 2?3 min. Klicka crème fraiche på de heta grönsakerna och låt den smälta ner. Servera med ris och grönsaker.

Senapsfalu med heta bönor (4 port )
400 g falukorv
1 förpackning bruna bönor, 500 g
1 msk dijonsenap
2 pressade vitlöksklyftor
6 hackade gröna oliver
1 dl strimlad purjolök
1 tsk sambal oelek

Dela korven i fyra portionsbitar. Skär en ficka i korven längs med.Blanda senap, vitlök och oliver. Bred blandningen i fickan. Fäst mev ihop med tandpetare. Stek falukorven i smör i stekpanna ca 5 min.Blanda bönorna med purjolök och sambal oelek och värm.

Maria Dahlquist
2001-01-08