Lax känns riktigt somrigt, ja, egentligen alla fiskar. Hur somrigt som helst kan det bli med rätt tillbehör, som tropisk salsa, örter och grönsakspasta.



Laxburgare med tropisk salsa och rostad sötpotatis

Laxens fylliga smak och salsans friska syra blir en fin kombination till ett fatlagrat vin från Bordeaux. Perfekt sommarlunch till 4 personer.

Laxburgare:
600 g fint tärnad laxfilé
1/2finhackad röd paprika
1/2 finhackad rödlök
1 tsk mald koriander
1 tsk gurkmeja
ett par droppar hot sauce
salt och nymalen svartpeppar
1 ägg
3/4 dl ströbröd
2 msk smör
1 msk olivolja

Tropisk salsa:
1 fint tärnad mango
1 fint tärnad papaya
1 klyfta fint tärnad vattenmelon
1 fint strimlad sticklök
1/2 urkärnad och fint hackad röd chilifrukt
1 tsk rivet limeskal
1 tsk rapsolja
1 msk flytande honung
lite salt

Rostad sötpotatis:
3 ? 4 sötpotatisar
2 msk olivolja och 1 msk smör
flingsalt

Dessutom:
4 skivor rostat gott bröd, t ex ciabatta utan kanter
krispig sallad
limeklyftor

Börja med sötpotatisen. Sätt ugnen på 225°. Skala sötpotatisen och dela dem i klyftor. Lägg klyftorna i en ugnsfast form och ringla över lite olivolja och en klick smör. Strö på flingsalt. Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Vänd en gång. Blanda alla ingredienser till salsan och låt den stå i rumstemperatur medan du gör burgarna. Dela laxfilén i mindre bitar och kör i matberedare med kniv några sekunder tills köttet blir hackat utan att bli för kladdigt. Tillsätt paprika, rödlök och kryddor. Blanda i ägget och ströbrödet och forma till fyra hamburgare. Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna. Stek biffarna gyllene ca 2 - 3 minuter på varje sida. Servera på rostat bröd med krispig sallad, sötpotatisklyftor och tropisk salsa.

Halstrad torsk med grönsakspasta och skummig örtsås
Torsk är lyxig mat numera. Och med dess fasta och mjälla kött går det att göra underbara rätter. Prova denna halstrade variant med skummig örtsås. Den är fantastisk tillsammans med pasta som fått sällskap av lite grönsaksstrimlor i kokvattnet.
4 personer
4 torskfiléer med skinnet kvar
salt och nymalen svartpeppar
smör eller margarin
steksnöre

Grönsakspasta: pasta för 4 personer, t ex bred tagliatelle
1 stor morot
1/2 liten squash
1 liten purjolök

Skummig örtsås:
2 msk smör
1 finhackad schalottenlök
1 1/2 dl vitt vin
1 msk pressad citron
1 1/2 msk fiskfond
1/2 burk crème fraiche
3 msk hackad gräslök
3 msk hackad persilja
3 msk hackad dill
3 msk hackad dragon
3 msk hackad basilika
salt och lite vitpeppar

Sätt ugnen på 200°. Bind upp filéerna med skinnsidan ut så du får 4 ?puckar?. Halstra hastigt i het stekpanna med ytterst lite fett. Låt gå färdigt i ugnen i cirka 4 ? 5 minuter. Skär morot och squash i tunna strimlor med osthyvel. Strimla purjon på längden. Koka pastan och låt grönsaksstrimlorna koka med de sista minuterna. Håll fisk och pasta varmt. Gör såsen. Bryn löken i smöret utan att den blir bränd och slå på vin, citron och fiskfond. Låt det koka ihop en minut. Skeda i crème fraiche och örter. Blanda väl och låt det koka upp. Salta och peppra och kör med stavmixer till ett grönt skum. Servera genast. Lägg upp lite pasta på varma tallrikar och lägg fisken ovanpå. Toppa med den skummiga såsen.

Maria Dahlquist
2005-06-22