Äntligen är det spöktider, både för stora och små!Mattips!

Tilltugg: Du kan även färga popcorn genom att röra karamellfärg i smält smör och droppa över popcornen.

Pasta och mos: Färga potatismos eller pastan i läskiga färger. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Mosa den i kastrullen med elvisp. Späd med mjölk under omrörning och tillsätt en klick smör. Droppa försiktigt i karamellfärg. När du kokar pasta häller du grön hushållsfärg i vattnet så får du en läcker touch på den.

Dessert: Av apelsiner kan du göra fuskpumpor. Skär av toppen och skär ut ögon och mun. Frys apelsinen en stund så att skalet stelnar en aning. Fyll apelsinen med glass. Om du fyller med lakritsglas blir det extra effektfullt...

Bröd: forma degen till råtta eller fladdermus.

Is: Köp små plastspindlar i leksaksaffären och lägg en litenspindel i vattnet som ska frysas eller tillsätt röd hushållsfärg i vattnet som skall frysas. Du kan även fylla en genomskinlig plasthandske (latex) och frysa den. Dra av handsken och lägg handen i bålet...

Dryck: till barnen blandar du några droppar karamellfärg i mjölken och de vuxna får Bloody Mary. Blanda vodka med tomatjuice och citronsaft. Stänk över tabasco och worchestersås och krydda med svartpeppar. Servera med en selleri.

Glas: Dekorera dina glas med hjälp av sirap som färgats röd av hushållsfärg. Doppa kanten av glaset i sirapen och snurra sedan sakta på det innan du ställer ner det. Fyll glasen med lämplig dryck Sirapen kommer nu att rinna ner längs ytterkanten som blod och när dina gäster dricker ur glasen kommer de att få röda läppar. Kan dock bli lite kladdigt, se upp med var gästerna sätter ner glasen. Du kan även dekorera skålar på detta vis.

Dekoration
Om du vill skära ut något annat än ansikten ur pumporna kan du skära ut en bokstav i varje och låta flera mindre pumpor bredvid varandra bilda ett ord. När du sätter i ett värmeljus lyser ditt ord!

Ljusstakar: Små små pumpor kan du även använda som ljusstakar. Skär av toppen, gröp ur dem och sätt ner ett ljus!

Blomvas: Gröp ur en medelstor pumpa och placera en blomkruka elelr oasis i hålet. Stick ner blommor runt om och glöm inte att hälla på vatten.

Skål: Skär av toppen på pumpan, som ett lock. Gröp ur köttet och placera en lagom stor, rund rostfri skål i hålet. Nu har du en dekorativ pumpaskål för annorlunda servering av soppa eller bål.

Maria Dahlquist
2004-11-01