Havskräftan kallas även kejsarhummer eller norsk hummer. Den påminner till utseendet om hummer men är smalare och ljusare i färgen.
Rent gastronomiskt är den mer lik insjökräftan eftersom den tillagas på samma sätt. Den förekommer längs hela västkusten och lever på leriga bottnar på 20-200 meters djup. Den finns att tillgå alla månader eftersom de fiskas året om.
Man skiljer mellan bur- & trålfångade havskräftor. De bästa och dyraste är de som fångats i bur men de billigare trålade havskräftorna är vanligare. Minsta tillåtna storlek är 13 cm men oftast är de omkring 20 cm från stjärtspetsen till pannan. De kokas i saltat vatten 3-5 minuter eller med lite socker och massor av krondill. Låt dem svalna i lagen. Havskräftor är mycket vinvänliga och har en mjuk sötma som harmonierar fint med friska och fruktiga viner som Riesling och Chardonnay från medelvarma regioner.

Gratinerade havskräftor (6 halvor per person))
12 stora havskräftor
250 gr ädelost
2 dl crème fraiche
2 dl olivolja
2 vitlöksklyftor.1 knippe persilja (helst bladpersilja)
salt & peppar

Sätt ugnen på 250°, gärna med övervärme om det finns. Mixa ädelosten, creme fraiche och olivoljan. Blanda i hackad persilja och vitlök. Smaka av med salt och peppar. Dela havskräftorna,slå gärna sönder skalet på klorna så blir det lättare att öppna dem. Lägg kräftorna i en ugnsfast form häll mixen över kräftorna (lägg gärna att mixen över stjärtarna). Låt kräftorna stå inne i ugnen i 12-15 min.

Maria Dahlquist
2000-09-08