Bra barutrustning finns inte i så många hem men de blir fler och fler. Däremot finns ofta alkohol men vad behövs egentligen för att kunna tillreda de vanligaste drinkarna? Självklart kan man ha hur mycket som helst men några produkter är oundvikliga för en kräsen hemmabartender.

Vodka: Destillat av spannmål, vanligtvis vete med en mycket neutral smak. Dock skall man veta att det är skillnad på vodka och vodka. Alkoholhalt : 37,5?50 %.

Gin: Destillat av spannmål och enbär med kryddning av t ex citronskal, koriander, kanel, anis, cassiabark, mandel mm (alla tillverkare har sitt hemliga recept). London Dry Gin är vanligast med märken som Gordon´s, Bombay Sapphire & Tanquaray. Alkoholhalt : 40?47 %.

Whisky (-ey): Skotsk whisky är tillverkad av säd. Maltwhisky är enbart tillverkad av mältat korn. Blended skotsk whisky består av ca 65% grain whisky som är tillverkad av olika sädesslag medan de övriga 35% består av olika maltwhisky från olika delar av Skottland. Vad gäller drinkblandning så är amerikansk (bourbon) kanadensisk (rye) och irländsk whiskey, de mest vanliga pga att de inte är rökiga i karaktären. Dessa whiskeysorter har en söt & mild karaktär som är ypperlig i vissa drinkar. Alkoholhalt: minst 40%.

Tequila: Destillat från Mexiko av agaveplantan som är en liljeväxt och inte en kaktus! Den mest vanliga är blanco som är vit och ej ekfatslagrad. Mitt tips till er är att inhandla en Tequila Gold som är lagrad ca 6 månader på ekfat. Alkoholhalt ca 40%.

Rom: Destillat av sockerrör alt. melass. Det blir allt vanligare med rom som legat flera år på ekfat och det kan vara ett utmärkt alternativ till kaffet eller till en god cigarr.

Fruktlikörer: Cointreau är en cirtuslikör som finns i alla barer värda namnet. Midori, en japansk melonlikör med grön färg, Blå curacao, citruslikören med blå färg och slutligen Cassis, den franska likören gjord på svarta vinbär.

Med dessa 11 produkter nämnda ovan kan ni skapa många av de klassiska drinkarna. Till sist vill jag slå ett slag för en mycket viktig ingrediens som kan tillredas på många sätt, nämligen citronjuice. Att använda 100% färskpressad citronjuice är ett måste om man vill ge sina gäster det bästa!! Tänk på att blanda ut citronjuicen med ca 1/3 vatten innan användning och smaka av, den får inte för sur för då blir den svår att hantera även för ett proffs.
Mina damer och herrar, bardisken är er! Var inte rädd att prova era egna kombinationer och tricks. Har ni frågor som rör hemmabaren, maila till mig,[email protected] Lycka till och som en bonus får ni här den nykorade slovenske världsmästaren Ales Ogrin-Alex recept på sin vinnardrink.

Bacardi Symphony
3 cl Bacardi Light rum
1.5 cl Martini Bitter
1.5 cl Martini X-dry
0.5 cl Galliano
0.5 cl Grand Marnier Rouge

Alla ingredienser röres med is. Servera i cocktailglas och garnera med lime, apelsinskal och rött bär.

Mattias Fineman
2000-11-24