Tiden är förbi när honungsburken endast åkte fram i förkylningstider. Numera finns den lättillgänglig bredvid mina andra vanligaste kryddor intill spisen.

Ren naturprodukt
Har du upptäckt honung ännu? Den är en perfekt smaksättare i både huvudrätter och desserter.Lite av honungens nuvarande popularitet hänger samman med den trend vi har om att gå "back to basic". Eftersom det är en ren naturprodukt, så slipper vi få i oss onödiga syntetiska tillsatser.Bina tillverkar honung utifrån den nektar de hämtar i blommorna. Honung innehåller druv- och fruktsocker och är egentligen användbart som sötningmedel i många sammanhang där socker ingår.

Många olika sorters honung
Utbudet av olika honungssorter är numera stort. Naturligtvis används mest helt vanlig honung. Men växten som bina sugit nektar från ger smak åt honungen och passar därför i olika sammanhnang.
I matlagning av medelhavsmat tycker jag lavendelhonung är allra finast. Den har en fantastisk och samtidigt mild smak. Bara att vispa ner den i en sky från stekt ankbröst är egentligen värt sin egen historia...
Hoppas inspirationen flödar och att exprimenterandet med honung i maten som en krydda, tar fart i köket. Enklast är att låta yoghurt rinna av i ett kaffefilter och sedan blanda i lite honung och gärna lite hackade valnötter. Det blir en förförisk dessert.

Matklubben
2005-04-12