Snart är stora hummerdagen här – nyårsafton! Men vad är det för djur egentligen mer än en lyxklassiker som man alltför sällan unnar sig?

Hummer lever i huvudsak på klippbotten eller algbevuxna stenrev. Den ingår i gruppen tiofotade kräftdjur, som ingår i gruppen kräftdjur och som i sin tur ingår i gruppen leddjur.

Normalt har en hummer ömsat skal 15 till 20 gånger innan den är stor nog att få fiskas. Den ena klon är grövre än den andra, vilken varierar, man antar därför att humrar antingen är vänsterhänta eller högerhänta! Den grövre klon används till försvar samt för att krossa snäckor, krabbor och sjöborrar som den livnär sig på. Den mindre klon är mycket slankare, smidigare och är mer lättmanövrerad. En hummer kan bli över femtio år gammal och får endast fiskas från första måndagen efter 20 september till 30 april.

Då står du där i fiskdisken och funderar… Ska du köpa den svenska hummern som kostar 900 kronor kilot eller ska du nöja dig med den amerikanska som kostar en tredjedel så mycket?

Det är ganska enkelt att se skillnad på svensk och amerikansk hummer - det handlar faktiskt om två genetiskt skilda arter. Oftast säljs svensk hummer i större exemplar än den amerikanska, vilket också kan vara ett argument för den som behöver komma undan med åtminstone en del av lönen i behåll.

Den svenska hummern ser också godare ut än sin amerikanska eller kanadensiska namne. Skalet är blankare, med en aptitligt djupröd, aningen vitflammig färg, till skillnad från de ”over there” som har lite mattare och mera ljusröda färg samt dessutom ett aningen segare skal.

Båda två arterna är dock underbart goda även om jag föredrar den svenska och ej enbart av nationalistiska skäl… Köttet är spänstigare och friskare i smaken och det gröna inkråmet har en rundare och mera harmonisk smak. Men att den är tre gånger så god vet jag inte om jag vill skriva under på… Du får nog därför låta din plånbok, sällskap, tillfälle och humör bestämma! Den svenska är dessutom med på WWF:s lista över bra val i fiskdisken, så det finns goda skäl att bjuda in till en härlig svensk hummerfest!

Koka din hummer själv!

4 port
10 minuter + tid att svalna
2 humrar, cirka 450 g styck
ca 2,5 l vatten per hummer)
2,5 msk salt per liter vatten)
dillfrön

Koka upp vatten och salt. Ta bort gummibanden från klorna före kokningen eftersom de kan ge en otäck bismak. Lägg ner hummern i det kokande vattnet och mät tiden från när vattnet återigen kokar. Låt hummern sjuda sakta i åtta minuter. Lyft upp hummern och sätt kastrullen med det varma spadet i isvatten, så det kyls av snabbt. När hummern och spadet kallnat var för sig, lägg tillbaka hummern i spadet. Ställ kallt.