Lär dig hur mästerkockarna lagar den vanligaste maten. Här bjuder vi på ett par av Christer Lingströms recept!

Rotmos
"Det finns många faktorer som hjälper till att skapa ett gott, saftigt griskött. En av de viktigaste är uppfödaren. Bonden tjänar nämligen på att sköta sina djur väl, för grisar som blivit behandlade med respekt under sina korta liv, tenderar att ge oss ett godare kött. Grisarna får mycket mald spannmål men också halm, eftersom det ger dem nyttiga fibrer. Det är ingen överdrift att säga att grisarna äter betydligt nyttigare än många av oss tvåbenta."

4 pers
ca 1,25 kg rimmad fläsklägg
2?2,5 l vatten
1 morot
1 gul lök
5 vitpepparkorn
1 lagerblad

Rotmos:
ca 500 g kålrötter
3?4 medelstora morötter
6 stora potatisar
0,75?1 l vatten eller kokspad från läggen
0,5 tsk salt
5 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn

Skölj köttet och lägg det i en gryta. Häll hett vatten på köttet så att det täcker och låt köttet koka upp. Skala löken och moroten och skär dem i bitar. Lägg sedan morot, lök och kryddor i grytan. Låt köttet sjuda på svag värme tills det känns mört, ca 1,5 timme. Prova med en sticka. Ta upp läggen ur grytan och servera med rotmos och stark senap.
Rotmos: Skölj och skala kålrötterna och potatisen och skär dem i bitar. Lägg kålrotsbitarna i kokande vatten och tillsätt kryddorna. Låt koka ca 20 minuter. Lägg i potatisen och låt allt koka mjukt. Häll av spadet och mosa rotsakerna med potatisstöt eller potatispress. Späd med spadet och smaksätt med salt och peppar, om det behövs.

Bruna bönor med fläsk
"Svenska bruna bönor kommer ofta från Öland, där den kalkhaltiga jorden och de milda medelhavsliknande höstarna ger dem en perfekt växtmiljö. Bönorna kan dessutom i de allra flesta fall odlas utan kemisk ogräsbekämpning. Det beror på att de snabbväxande plantornas blad snabbt täcker jordytan, vilket dels förhindrar uttorkning men också på ett naturligt sätt hindrar ogräs att växa upp. Fläsk är fet mat, det kommer vi aldrig ifrån. Sidfläsk är inget undantag. Men när man knapersteker fläsket förlorar det faktiskt uppåt hälften av sitt fettinnehåll."

4 pers
4 dl bruna bönor
ca 1 l vatten
salt
2 tsk 12-procentig ättiksprit
2?3 msk sirap
400 g rimmat sidfläsk

Lägg bönorna i blöt i 8?10 timmar. Använd helst saltat vatten (1 msk salt per liter vatten), eftersom saltet gör att bönan lättare drar åt sig vattnet. Koka dem sedan i nytt vatten. Koktiden kan variera en hel del. Det beror på bönornas kvalitet och på hur länge de lagrats. Nyskördade bönor kokar färdigt fortare än äldre. Normalt kan koktiden beräknas till 1,5 tim. Tillsätt ättikan och sirapen mot slutet av kokningen. Servera bönorna med stekt rimmat sidfläsk och en eller två potatisar. Det har blivit tradition att servera bönor på tisdagar. Lägg fläsket i varm stekpanna och sätt den på högsta värme. Minska värmen när fettet börjar smälta ur fläskskivorna, så att de inte blir brända. Stek sedan på medelvärme i ca 2?3 minuter på varje sida beroende på hur knaprigt du vill ha fläsket.

Maria Dahlquist
2000-10-14