I Indien blandar man aldrig rätterna, dessutom äter man med fingrarna. Men se upp, du får inte ta maten med vänster hand, den anses vara oren, den handen används till annat...
En typisk indisk måltid består av en kötträtt, en grönsaksrätt,bröd eller ris, en rätt med bönor, en yoghurträtt och nygjord chutney eller sallad. Man äter mycket lamm, get, kycklig, panerad stekt fisk, poori och naan (uppblåsta bröd liknande pannkakor) och basmatiris. Mellan dessa måltider älskar en indier dessutom att gå och småsnaska på saker. Istället för dessert väljer man att äta frukt. Något som du nästan alltid stöter på på borden om du besöker landet är yoghurt, detta har man till allt.
Kryddor som ofta förekommer i matlagningen är spiskummin, vitlök, ingefära, kanel, svartpeppar, koriander, gurkmeja, kardemumma, kryddnejlikor och muskot. Curry förknippar många med det indiska köket. Men currykryddan som står i våra kryddhyllor existerar inte i Indien. Curry är inte en krydda, utan flera. Indiens motsvarighet till currykryddan är masala, som betyder just det, kryddblandning och de är oändligt många.

Indisk grönsakscurry
1/2 blomkålshuvud
1 zuccini
2 potatisar
4 tomater
1 msk oliv- el. rapsolja
1/2 msk svarta el. gula
hela senapsfrön
2 tsk hel spiskummin el. 1/2-1 tsk malen
2 dl vatten
1-2 tsk garam masala
1/2-1 tsk malen koriander
2-3 tsk färskriven ingefära
1/2 pkt frysta gröna bönor, à 250 g
örtsalt
1-2 tsk citronsaft

Ansa och skär alla grönsaker i bitar. Värm oljan i en gryta. Fräs kummin och senapsfrön tills de börjar "hoppa". Tillsätt vatten, alla grönsaker och kryddor. Låt koka tills grönsakerna är mjuka. Låt bönorna koka med i slutet av koktiden.Smaka av med örtsalt och citronsaft.Serveras med ris, chutney,svalkande yoghurtsås och sallad.

Matklubben
2006-01-11