"Ät ingefära och du kommer att älska och bli älskad som när du var en yngling!" sägs det och ingefära kallas därför "de älskandes krydda".

Ingefäran upptäcktes redan för 2000 år sedan i Sydöstra Asien. Tack vare vårt ständiga resande till Asien har kryddan hållit sig populär undert en lång tid och blir bara mer och mer populär. Det korrekta namnet är Zingiber officinále och är en tropisk meterhög kryddliljeväxt. Den odlas i Kina, Indonesien, Indien, Japan, Kenya och Jamaica men finns ej vildväxande. Det är de underjordiska jordstammarna - inte roten - som vi använder. De innehåller eteriska oljor som används i kosmetikaindustrin vid framställning av eau-de-toilette och rakvatten.
Ingefära smakar utmärkt till det mesta, kött, fisk, fågel och grönsaker och till och med till choklad och bröd. Förrutom i det asiatiska köket är kryddan även vanlig i engelska och amerikanska drycker som Ginger Ale och Ginger Beer, ingefärskakor och kex. Ingefära innehåller oleoresin som ger den skarpa ingefärasmaken och som används just till Ginger ale och Ginger Beer. Här hemma är kryddan vanlig i pepparkakor och glögg.
Färsk ingefära har en mycket friskare smak än den torkade. Man skalar enklast färsk ingefära med potatisskalare eller skalkniv. Ingefära passar enastående bra med vitlök, chili och salladslök. Det vanligaste är att hacka ingefära men prova även att skiva, riva eller pressa den. Syltad ingefära görs i Australien och Hong Kong.

Maria Dahlquist
2000-08-15