Färsk, torkad, riven, hackad, pressad, syltad... Ingefära smakar utmärkt till det mesta, kött, fisk, fågel och grönsaker och till och med till choklad och bröd. Här gör vi flarn, inlagd ingefära och en riktig höjdare - ingefärsolja!

Ingefärsflarn
75 g smör 2 dl havregryn 1 1/2 dl strösocker 1 ägg 1 tsk mald ingefära 1 tsk bakpulver 1 msk vetemjöl
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Häll det över havregrynen och låt svälla i 3 minuter. Rör i socker och ägg. Blanda ingefära, bakpulver och mjöl. Sikta blandningen över smeten och rör om noga.Lägg teskedsstora klickar av flarnsmeten glest på bakpappersklädda plåtar. Räkna med ungefär 12 klickar per plåt. Grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter. Låt flarnen svalna innan du lossar dem från bakplåtspappret. Förvara ingefärsflarnen i burk med tättslutande lock.

Inlagd ingefära
300 g färsk ingefära
1 3/4 dl äppelcidervinäger
4 msk strösocker
1/2 tsk salt

Skala och skiva ingefäran ganska tunt och häll kokande vatten över. Låt stå och dra ca 2 minuter. Häll av vattnet och låt ingefäran rinna av i en sil. Koka upp vinäger, strösocker och salt tills allt löst sig. Lägg ingefäran i en burk och häll lagen över. Förvara svalt.
Ingefärsolja 30 g oskalad färsk ingefära
2 dl solrosfröolja
Skär ingefäran i bitar. Hetta upp oljan tillsammans med ingefäran. Kyl och förvara i kylskåp, där den håller sig ett par veckor.

Maria Dahlquist
2000-08-15