Kräftan är släkt med hummern och havskräftan men är mycket mindre. Signalkräftan från USA är den vanligaste.

Insjökräftan
Den svenska kräftan är ljusare av de två och har i regel större klor. Flodkräftan är betydligt känsligare för kräftpesten och är också ovanligare och dyrare.
Kräftor fiskas från början eller mitten av augusti och några veckor framåt men de säljs numera färdigkokta och frysta året om. Svenska kräftor anses vara bäst men de kostar också därefter. Ofta upp till 4 ggr så mycket som turkiska, kinesiska eller amerikanska. I Sverige äter vi oftast dillkokta men kräftor kan också användas på toast eller i pasta och grytor.
I cajunköket är kräftan en vanlig ingrediens i heta grytor. Kräftor kokas 5 min och ska alltid svalna i lagen. Till de dillkokta kräftorna är friska och välhumlade öl utsökta men även aromatiska och syrarika viner av Sauvignon Blanc. Oftast dricker vi dock öl och brännvin, elegant kryddat. Till cajunköket dricker man milda råfruktöl eller tyska veteöl.

Kräftsoppa
Skal från 1 pkt frysta kräftor
4 msk matolja
1 hackad fänkål
2 hackade gula lökar
2 msk tomatpuré
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
1 msk dillfrön
2 tsk hel, torkad fänkål
1,5 liter vatten
5 dl vispgrädde
1 msk dillfrön
3 cl cognac

Hetta upp en stor kastrull med olja. Lägg i skalen och rosta dem ordentligt. Tillsätt grönsaker, tomatpuré och kryddor. Låt fräsa något och häll sedan på vattnet. Låt koka i 30 minuter och sila sedan buljongen ett par gånger så att den blir helt klar. Slå buljongen i en kastrull och koka den på nytt med dillfröna. Häll i grädden och låt koka till önskad smak och konsistens. Smaka av med cognac och kryddor. Sila åter soppan. Mixas soppan med en stavmixer vid servering för att den ska bli luftig och aningen skummig.

Maria Dahlquist
2000-09-14