Tempura, gari, miso, yakitori... Vi har fått en del nya ord i vårt matspråk. Kan du dem? Skriv ut och spara!
Daikon: Stor vit rädisa, rättika, som ofta används i Japan. Serveras riven eller skuren i tunna skivor som garnering eller inlagd i en blandning av socker och sojasås. Finns färsk eller paketerad i ättikslag.
Dashi: Basbuljong, gjord på tång och torkad bonito (en fisk). Finns paketerad - grynmald eller flagad - endast hett vatten behöver hällas på för att tillaga buljongen.
Fisksås: bereds av fisk eller räkor som får jäsa i solen. Den har en stark smak som tunnas ut, när såsen kokas med andra ingredienser.
Gari: Inlagd ingefära är färsk, tunt skivad ingefärsrot, inlagd i vatten, vinäger och salt. Används i risrätter och som garnering. En bra "gomrensare"med en mycket skarp smak. Ett måste till sushi.
Hoisinsås: görs av soja, bönor, vitlök, socker och kryddor. Används som dipsås till kött och fågel.
Mirin: En mild sorts sake med låg alkoholhalt, ett risvin för matlagning som ger sötma åt såser, grillade rätter och glasyrer.
Miso: Jäst pasta av sojabönor, en huvudingrediens i den japanska kosten. Finns i många varianter som ljusbrun , röd, brun, gul och vit var och en olika till smak och konsistens. Används i soppor, såser, marinader och dipsåser.
Nori: Det vanligaste sorten torkat sjögräs och finns att få i plattor eller i riven form, naturlig eller ugnsrostad (som gör den smakrikare). Om man dessutom rostar den snabbt över öppen eld, känns norin friskare och får en nötliknande smak.
Ostronsås: är en kinesisk sås gjord på soja, ostron och musslor, som har en kraftig, salt smak. Den används med måtta som krydda i kött- och fiskrätter.
Risvinäger: En mild, söt, delikat smaksatt vinäger gjord på vinäger, socker och salt och används bland annat till att smaksätta ris.
Sake: Risvin, finns såväl för matlagning som för att drickas. Matlagningssake har lägre alkoholhalt.
Sashimi: tunna skivor av valfri fisk t.ex. lax, tonfisk, piggvar.
Sesamfrön: Svarta och vita sesamfrön används i japansk och koreansk matlagning. De runda och färdigkryddade fröna kan köpas rostade och kan även malas före användning.
Soja: Japansk soja skiljer sig i smak från den kinesiska. Lättast att hitta är tamari, som brukar finnas i hälsokostbutiker. Mycket lättare och sötare än kinesisk sojasås. Den är inte konserverad, så håll den kyld när den har öppnats.
Sukiyaki: Kött & grönsaker som kokas i en sås av soya och sake vid bordet.
Sweet hot chilisauce: en söt, stark sås gjord på chilipeppar, vitlök, socker, salt och ättikssyra. Den används som krydda eller dipsås till kyckling, kött, fisk och skaldjur.
Tempura: Friterade grönsaker & skaldjur som doppas i soyasås.
Tofu: Mjölkvit massa av sojabönor. Finns i mycket hårda eller silkesmjuka block. Med sin diskreta smak, absorberar tofun smakerna av kryddor och såser. En utomordentlig proteinkälla.
Yakiniku: Tunna köttbitar som grillas vid bordet & doppas i en sås.
Yakitori: Sött kycklingspett med en sås på saké (uttalas sacke med betoning på a:et), sojasås, mirin och socker.
Wasabi: En skarp pasta gjord av wasabiplantan (pepparrot). Finns färdigblandad på tub eller i pulverform som blandas med vatten.


Maria Dahlquist
2005-01-11