Jordärtskockan är mycket dyrare än både potatis och kålrot. För ett enda kilo av den söta rotfrukten får man betala ungefär 100 kr! Men så är den också en förnämlig ingrediens i såväl gratänger som stuvningar.
Jordärtskockor används mest för sin fina smak. De är näringsrika, ätliga jordstamknölar. De innehåller inulin, en stärkelseart som är uppbyggd av fruktsocker, vilket gör dem lämpliga för diabetiker.
Jordärtskockor är mer eller mindre knöliga. Skalet är tunt, fruktköttet är vitt och saftigt. Det mörknar något vid kokning därför kokas de bäst med skalen på eftersom de missfärgas mycket snabbt efter skalning. Om de skalas måste de genast läggas i kallt vatten, för att inte mörkna. De kokas mjuka i lättsaltat vatten, serveras varma med smör. De kan gratineras med t ex ostsås, passeras och användas i soppa eller puré. Jordärtskocka kan också användas rå i sallader. Prova att varva potatis och jordörtskockor nästa gång du gör potatisgratäng!
Jordärtskockor bör förvaras kallt, 2-4°.Svenska skockor finns september-april. De har lång växttid och skördas sent på hösten.De kan bli stora som små knytnävar och är oregelbundna i formen, nästan som ingefära. Knölarna används som potatis men smakar som kronärtskocka.

Rostade jordärtskockor
Förväll jordärtskockorna. Låt svalna och skala dem. Delajordärtskockorna i kvartar. Stek dem i olivolja tills de blir gyllene. Torka dem lätt på papper. Lägg dem i ugnsfast form och rosta dem i ugnen i ca 15 minuter.

Maria Dahlquist
2004-02-17