Jordärtskockor
Jordärtskockor är underbara, näringsrika, ätliga jordstamknölar. De innehåller inulin, en stärkelseart som är uppbyggd av fruktsocker, vilket gör dem lämpliga för diabetiker.
Jordärtskockor är mer eller mindre knöliga och skalet är tunt, fruktköttet är vitt och saftigt. Jordärtskockor bör förvaras kallt, +2-4°. Svenska skockor finns september-april. De har lång växttid och skördas sent på hösten.

Jordärtskockor används mest för sin fina smak men alldeles för lite, anser jag. Skockorna skalas, vilket kan vara pillrigt eftersom de oftast är små. De bör genast läggas i kallt vatten, för att inte mörkna, vilket de lätt gör. De kokas som potatis mjuka i lätt saltat vatten och serveras varma med smör. De sätter stiligt piff på annars så tråkig potatisgratäng men kommer bäst till sin fördel i soppa eller puré. Prova att pressa ner lite mjukkokta jordärtskockor nästa gång du gör potatismos!

Jordärtskkockssoppa
Här kommer recept på en underbar soppa!
500 g jordärtskocka
1 l grönsaksbuljong
1 gul lök
2 dl grädde (kan bytas mot crème fraiche)
salt, cayennepeppar ev. persilja eller gräslök

Koka skockor och lök i buljongen ca 15 minuter. Mixa till en slät puré en bra stund. Häll tillbaks i grytan och blanda ner crème fraiche. Krydda med salt och cayennepeppar. Låt allt småputtra en stund. Strö över hackad persilja eller gräslök.

Så enkelt och så gott

Matklubben
2004-01-07