Tänk att man kan längta efter något så mycket hela året och sedan äta det mest varje dag, för att sedan konstatera att säsongen tagit slut alldeles för fort. Så passa på att njuta och laga massor med jordgubbsrecept!

Svenska jordgubbar
Även om säsongen förlängts då vi kan inhandla jordgubbar i Sverige tror jag att många med mig tycker att de svenska jordgubbarna smakar allra bäst. Det hänger naturligtvis samman med att de får mogna på plantan och sedan plockas och transporteras så kort tid som möjligt. Har man möjlighet att själv plocka bären smakar de som bekant ännu bättre...
Plockar du massor med jordgubbar kan man oftast inte äta alla färska. Infrusna blir de inte riktigt desamma, men under vintern duger de bra. Skölj endast bären så lite som möjligt. Torka dem sedan och lägg på en bricka som får plats i frysen, på så sätt blir bären styckfrusna och man kan ta fram precis bara så mycket som behövs för tillfället.
Just de här styckfrusna bären är perfekta att köra i mixern med kniv i så att de finhackas. Knäck sedan i 1 ägg och tillsätt 2 msk florsocker samt 0,5-1 dl vispgrädde. Kör alltsamman till en glass och servera genast. Den är ljuvlig som en härlig mjukglass, jag lovar!

Margareta Schildt-Landgren
2001-06-18