Idag, den 1 juli, är en stor dag. Det är är en mumsig, historisk och en dag då Sverige blir världsmästare. I Vara firar man Jordgubbens Dag, i Öregrund är det Fiskarfest med världens längsta strömmingbord och i Malmö invigs Öresundsbron. Av dessa tre viktiga händelser kommer Matklubben idag att handla om jordgubbar!

Jordgubbssaft
Från Blekinge kommer detta recept!
4 liter jordgubbar
5 kg strösocker
3 liter kokande vatten
30 g vinsyra
7 krm bensosyrat natrium
Rensa och skölj jordgubbarna. Lägg dem i en 10-litersspann eller väldigt stor bunke, häll i resten av ingredienserna och rör om väl. Låt saften stå kallt, i matkällare går utmärkt. Låt stå 1 vecka och rör om 1 gång om dagen. Sila saften och häll över på flaskor. Den räcker till 7-8 flaskor.
Tips! Passa på att göra egna fina etiketter till flaskorna, de ger fina minnen i vinter när man blir sugen på lite sommar!

Visste du att...
- Jordgubben är en korsning mellan olika smultronsorter!
- De svenska odlingarna producerar ungefär 30 miljoner liter bär per säsong (dessutom importerar vi en hel del...)
- Jordgubbens nyttiga saft rinner ut med sköljvattnet om de snoppas innan sköljning! Skölj dem mycket försiktigt, annars lakas näringen ur, och snoppa sen.
- Jordgubbar anses förebygga förkylning, infektioner och blodbrist!


Maria Dahlquist
00-07-01