Kanel och citron smaksätter jordgubbarna till den här läckra pajen. Jordgubbar med kanel verkar kanske lite lustigt men är verkligen mycket gott. Just det här receptet blir bra med frysta jordgubbar, men på sommaren ska du naturligtvis använda färska.

Pajbotten:
4 1/2 dl vetemjöl
1 msk strösocker
150 g smör
4 1/2 msk iskallt vatten
Jordgubbsfyllning:
500 g frysta jordgubbar
1 1/2 dl strösocker
1 tsk kanel
1/2 citron, det rivna skalet
2 tsk Maizena

Hacka ihop mjöl, socker och smör. Använd gärna matberedare. Lägg den nu smuliga degen i en skål och arbeta hastigt ihop den med vattnet. Låt degen vila 30 minuter i kylskåp.
Koka upp jordgubbar, socker, kanel och citronskal. Koka utan lock i knappt 5 minuter. Rör ut Maizena i lite kallt vatten. Blanda i redningen. När krämen tjocknat tas kastrullen från värmen. Sätt ugnen på 225°. Kavla ut I av pajdegen på lätt mjölat bakbord. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den över en pajform, 24 centimeter i diameter. Klä formen och jämna till kanterna. Spara överbliven deg i kylen. Nagga pajskalet i botten och kläm folie runt kanterna. Förgrädda mitt i ugnen i 8 minuter. Ta ut formen och avlägsna genast folien.
Fyll pajen med jordgubbskrämen. Kavla ut resten av degen. Ta ut remsor med en sporre och lägg i galler över pajen. Grädda pajen i ytterligare 15 minuter.Servera jordgubbspajen rumstempererad med lätt vispad grädde smaksatt med lite socker och vaniljsocker.

Mette Ankarloo
00-07-01