Det finns flera olika typer av allergier och livsmedelsöverkänsligheter, vissa mer vanliga än andra. De som är mest kända är laktosintolerans, komjölksproteinallergi och glutenintolerans. Dessutom finns allergi mot nötter, fisk, ägg och soja med flera.

Är man laktosintolerant kan man inte bryta ner mjölksocker, laktos, i tunntarmen. Laktos finns bl a i ansjovispatén, laxmoussen, Janssons frestelsen, legym- och mimosasalladerna och risgrynsgröten. I stället för mjölk i matlagningen kan 2 tsk vispgrädde utblandat i 1 dl vatten användas till såser, stuvningar och gratänger. Låglaktosprodukter finns också i livsmedelsbutiken. På apoteket finns receptfria kapslar och droppar som innehåller laktasenzymer och kan vara ett alternativ när man är bortbjuden och inte riktigt vet vad maten innehåller.

Glutenintoleranta ska undvika proteinet gluten som finns i våra sädesslag vete, råg och korn samt produkter därav. Gluten finns naturligt i bröd och även som tillsats många gånger i sammansatta kött- och charkuterivaror. Pastejer, patéer, korvar, bröd och kakor är det som framförallt bör uteslutas för den som glutenintolerant. I butiken finns glutenfria specialprodukter och där används ofta vetestärkelse som ingrediens.


Livsmedel som kan användas...
...vid laktosintolerans, mjölkproteinallergi och glutenintolerans:
Grönsaker, frukt, bär, potatis och rotfrukter i ren form går alldeles utmärkt att äta. Av matfetter kan man använda speciella mjölkfria margariner. Oljor går bra. Kött, fisk och ägg i ren form går bra. Namnskyddade korvar, dvs falukorv, fläskkorv, frukostkorv, köttkorv, medisterkorv, prinskorv och wienerkorv är mjölk- och glutenfria. Bröd ska ha bakats på olja eller mjölkfritt margarin. För den glutenintolerante måste brödet bakas på glutenfritt mjöl. Sojaglass, isglass, mjölkfri sorbet går utmärkt att äta.

OBS! Se upp med sammansatta produkter! I sammansatta livsmedel kan ingredienser dölja sig som innehåller mjölk och gluten bland annat. Till exempel kan ströbröd stå som en ingrediens där gluten kan ingå.


Maria Dahlquist
2004-12-18