Nu är det snart dags för jul och det kan väl vara extra skoj att få reda på lite fakta om vilken sorts julmat som man äter runtom i världen i juletider. 

Vilken maträtt förknippar du starkast med det svenska julbordet?Det svenska julbordet har sina rötter i vikingarnas midvinterblot, efter början av 1900-talet så började maten pyntas och det blev fler rätter, anledningen till detta var att man kunde konservera mycket mer så julbordet blev större. Innan 1900-talet var dopp i grytan, lutfisk, sylta, korv och gröt de traditionella rätterna.

I Sverige är julrätter som prinskorv, rödkål och köttbullar lite av det som vi alla förknippar med ett svenskt julbord. Även julskinkan, grönkålen och Janssons frestelse är också stående favoriter på bordet. Den svenska seden med dopp i grytan är en riktigt klassiker som man kan använda det goda vörtbrödet till och snaps till maten är en tradition som många håller fast vid.

Idag associeras ett stort antal rätter till det svenska julbordet men det finns också lokala specialiteter som härstammar runtom i Sverige. I Bohuslän så är äggost, brynost och rödkål viktiga på bordet och åker du till Gotland på jul så är saffranspannkakan en storfavorit. I Gästrikland serveras grynkaka och i Skåne gillar man brunkål, luad ål och spegefläsk. Julgädda serveras i Uppland och Värmland har smaskigheter som hackkorv och värmlandskorv.

Om man då tittar runt lite i världen så kan man se att rätterna på julbordet skiljer sig ganska avsevärt från varandra. I Australien så kan man här se att lokala specialiteter som tiger och marronräka är vanliga inslag i julfirandet ihop med pavlovatårta och julpudding. Åker du däremot till USA så är den traditionella kalkonen en viktig julrätt ihop med sötpotatis, stuffing, tranbärssås och brysselkål. 

Tips! Vill du ta del av julmat från en annan del av världen? Boka din nästa utlandsresa redan nu. På jämförelsesajten Travelmarket kan du hitta billiga flygresor till världens alla hörn.

I Danmark så serverar man oftast anka, sockerbrynta potatisar, rödkål, katrinplommon och bakade äpplen till julfirarna och blir du bjuden på ett poslkt julbord så bör det vara dukat med 12 rätter för att det sägs bringa lycka under det kommande året. Maten som serveras är alltifrån svampsoppa, stekt karp, surkål och annat smått och gott.

Ja, som ni ser så finns det en hel uppsjö med mat på julborden runtom i världen i juletider, det är bara att välja ut vilket bord som verkar godast och köra på!

Smaklig Spis!