Under mellandagarna har de flesta helt enkelt "fått nog" av julmaten. Lite märkligt kan ju tyckas att traditionen gör att vi äter samma sorts mat flera dagar i sträck. Kanske börjar det ändra sig lite nu för den yngre generationen. Istället vill jag föreslå att göra lite nya rätter av resterna från julbordet.
Ost- och skinkquiche är något som de flesta gillar. Använd ditt vanliga recept men byt ut skinkan mot tärnad julskinka. Helt plötsligt känns den nästan inte igen längre. En enkel skinksås till pastan är ett annat bra sätt att förvandla julskinkan. Blanda ner lite crème fraiche, ädelost och gröna ärter och rätten blir "ny".
I min familj gör vi långkål. Det vill säga grönkål, kokt i buljong som man sedan hettar upp i smör och en skvätt grädde. När vi tröttnat på långkål gör vi en fräsch grönkålssoppa istället, bara geom att späda den med buljong och eventuellt reda av den lite. Eller så gör vi en grönsakspaté eller mousse av långkålsresterna och vips är känslan helt annorlunda!

Är det realistiskt med pepparkaksrester?
Kanske inte alls, men det har faktiskt hänt att vi bakat väldigt många och sedan rest bort en vecka och kommit ifrån "pepparkakslängtan" då. Lösningen blev att jagkördedem till smulor i matberedaren (med kniven isatt) och använde det som botten i cheesecake istället. Toppingen blev smaksatt med apelsin så det blev lite vintersmaker av det hela. Hoppas nu att du inspirerats att hitta på nya rätter av julmaten. Det är kul om du har lust att skicka in det som recept till Matklubben, så får fler ta del av dem.

Matklubben
2005-12-27