Nu är det hög tid att förbereda julsnapsen! Visst är det roligast att servera hemmagjord snaps till julbordet, inte är det särskilt svårt heller. Här kan du både köpa flaskan och kryddorna, recepten får du på köpet!

Julsnaps

Lägg 2 sockerbitar, 1 kanelstång, 8 kryddnejlikor och 8 hela kardemummakärnor i en glasburk som rymmer 5 deciliter. Häll på en halvflaska (350 ml) Brännvin Special. Skaka burken tills sockret löst sig. Låt stå i 1 dygn. Tvätta en apelsin under rinnande ljummet vatten. Skär med potatisskalare en 1 decimeter lång remsa av det yttersta orange-gula skalet. Lägg apelsinskalet i burken med brännvin. Låt stå i ytterligare 1 dygn. Sila. Snapsen är klar.

Stjärnanissnaps
Smakmässigt skiljer sig inte stjärnanisbrännvin så mycket från vanlig aniskryddad snaps. Med eftersom stjärnanisen är så vacker ser det fint ut att lägga några stjärnor i brännvin i en glasflaska och därmed få en aniskryddad dryck.
Beräkna 3-4 anisstjärnor till 700 ml Brännvin Special. Det tar ungefär 6 dagar i rumstemperatur för snapsen att få ordentlig smak. När snapsen stått ett tag måste den spädas med mer brännvin för att inte dra för mycket åt ouzohållet.

Matklubben
20041204