Svenska Juniorkocklandslaget tävlar med ett nytt lag vid OS i matlagning i Erfurt, Tyskland. Sverige är regerande Olympiska Mästare efter att dåvarande juniorkocklandslag vann guld i OS i matlagning i Berlin 1996.
- Vid segern i Berlin var vi helt överlägsna, en riktig jordskredsseger. Vi slog fullständigt ut konkurrenterna poängmässigt och vårt nya juniorkocklandslag har precis samma chanser denna gång. De har förberett sig mycket bra, både mentalt och kunskapsmässigt, berättar Sven-Åke Larsson, lagledare vid segern 1996 och ordförande i Sveriges Kökschefers Förening. Sven-Åke har i år fått äran att vara domare i juniorernas tävling i OS.
Svenska Juniorkocklandslaget består av fem kockar: Daniel Höglander, Viktor Angmo, Thomas Abrahamsson, Henrik Johansson och Fredrik Borg. Endast fyra av dessa kockar kommer att bli uttagna till att tävla men fram till tävlingsdagen tränar alla som ett team. Lagledare Björn Ståhlberg tar inte ut det slutgiltiga laget förrän precis innan OS och alla fem har samma chans att visa vad de kan.
Ett tjugotal nationer deltar i tävlingen som omfattar två deltävlingar. Den första deltävlingen består i att på tre timmar tillaga en varmrätt, efter eget recept, för 110 personer. I denna deltävling arbetar fyra kockar tillsammans. Den andra deltävlingen blir den stora utmaningen för laget. Varje lagmedlem ska inför publik tillaga en av de fyra rätterna som ingår i en förutbestämd meny med kanin som huvudråvara. Först samma dag får lagmedlemmarna veta vem som ska laga vad och därför måste alla kunna laga samtliga rätter i menyn. Det fungerar nästan som en stafett; de individuella prestationerna är viktiga men deltagarna måste även lita till varandra. Dessutom ska menyn vara färdig på en halvtimme och tillagad med så många matlagningstekniker som möjligt.

Maria Dahlquist
2000-10-26