Choklad innehåller en mycket liten mängd koffein. Det huvudsakliga stimulerande ämnet är teobromin som inte har lika stark effekt på centrala nervsystemet som koffein har. Choklad innehåller också samma typ av antioxidanter som finns i rött vin som kan minska risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Kakaosmör är dessutom basen i ett stort antal hudkrämer och tillsätts också i läppstift och cerat.
Kakaoträdet kan spåras tillbaka till Orinocodalen och de skuggiga regnskogarna vid Amazonfloden där det växte redan ca 4000 år f Kr. Kakaoträdet är det ömtåligaste av alla de tropiska träden. Det växer bara inom 20 breddgrader norr och söder om ekvatorn och 400-600 meter över havet.
Kakaoträdet tycker om rik, väldränerad jord och måste skyddas från både vind och starkt solljus. Var fjärde eller femte blomma mognar till frön. Varje frukt innehåller mellan 20-50 bönor och i genomsnitt producerar varje träd ungefär 3-4 kg bönor varje år.

Kakaobönor
Kakaobönan förekommer i två sorter: Crollo och Forasteros. Trinitaribönan är en korsning mellan de två.

Criollo: ger den allra finaste chokladen. Trädet är välldigt känsligt och ger ej heller många bönor. Priset är därför högt och och de är få chokladsorter som enbart består av Criollo. Bönan odlas främst i Mexico, Venezuela, Guatemale, Nicaragua, och Indonesien.

Forasteros: är den vanligaste bönan och står för 80% av världsproduktionen. Bönanger den mörkaste chokladen, det är alltså felaktikgt att ju mörkare, desto finare choklad. Bönan växer bl a i Malaysia, Sri Lanka, Brasilien, Nya Guinea samt Ghana.

Trinitario: alltså en hybrid mellan criollo och forasteros. Den ger en verkligt fin choklad, men smaken kan variera mycket mellan olika världsdelar. Bönan odlas främst på de karibiska öarna men även i Venezuela, Colombia, Sri Lanka, Indonesien, Madagaskar och Sumatra.

Maria Dahlquist
2000-08-28