Jag har inga statistiska belägg men ändå en mycket stark känsla av att konsumtionen av vetebullar ökar under sommaren. Sjön suger ju, sägs det och på stranden slinker de lätt ner.
Här gör du 2 sorter av sammagrunddeg så är risken minimal att du hinner tröttna. Med vit sirap i degen blir den lite saftigare och smidigare.

Till 50 bullar behövs
125 g smör
5 dl standardmjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl vit sirap
14-16 dl vetemjöl

Fyllning:
75 g smör
3 tsk mald kanel
1/2 dl strösocker
2 msk pärlsocker
1 ägg

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken och låt det bli fingervarmt. Smula jästen i en bunke eller assistentskål, häll över degspadet och rör om så att jästen löses. Tillsätt salt, sirap och det mesta av vetemjölet. Arbeta samman till en deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa under handduk ca 30 min. Tag upp och arbeta degen blank och smidig. Dela i 2 lika stora delar och rulla ut till 2 längder. Dela ena delen i 25 lika stora bitar och rulla till bullar. Lägg på plåt. Kavla ut den andra delen och bred samt strö på fyllningen. Skär i 25 lika stora bitar och lägg i bullformar, som placerats på plåt. Låt jäsa ytterligare 30 min. Pensla båda sorterna med uppvispat ägg. Strö pärlsocker på "snurrorna" och baka i mitten av ugnen på 225 grader cirka 6-10-min.

Margareta Schildt-Landgren
2000-08-08