Jag befinner mig just nu i Västindien, på ön Bequia i Grendinerna. Vi har konstant 28 grader och 25 i vattnet, det känns underbart när jag får rapporter om vädret hemma…!

Karibien består av mer än 200 öar. Bland de mest kända är Kuba, Jamaica, Haiti och Jungfruöarna. Maten har spår av olika kulturer som har haft inflytande under olika tidsepoker. Det karibiska köket har influenser från Europa, Indien, Afrika och Kina och under årens lopp har den karibiska maten blivit en blandning av alla dessa kulturer. Slavar från Afrikas västkust tog med sig bl.a. okra, grönsaker som callaloo, black-eye bönor. Okra är en grön frökapsel som används till grytor för smaksättning och för att få en tjockare konsistens. Britterna tog med sig Worcestershire-sås och rom. Fransmännen förde med sig örter, spanjorerna lök, sockerrör, apelsiner, bananer och limefrukt. De var även européerna som införde saltat kött och fisk.

Ordet kreol används ofta då man pratar om karibisk mat, vilket syftar på att rätten har influenser från både Afrika och Europa. Grunden till nästan alla rätter är ris. En vanlig teknik i det karibiska köket är att köttet marineras eller kryddas starkt under tillagning. Kött och fågel som är tillagad på detta vis brukar man kalla “jerked“. Termen barbecue är ett ord som kommer från arowakerna och betyder grilla. Arowakerna är urbefolkningen på öarna. Ordet barbecue anammades av bl.a. mexikanarna och spred sig.

Flera öar har samma grund ingredienser och rätter men kallar dem för olika namn. Friterad saltfisk kallas på Martinique för Accra och på Jamaica för “Stamp and Go“. Chilifrukter används på de flesta öarna i marinader, såser, stuvningar och sallader för smakens skull. Kakor och desserter med kokosnötter samt bananer är mycket populära. Maträtterna och val av råvaror kan också variera mycket från ö till ö. Kubanerna föredrar svarta bönor medan de flesta andra öar använder rödabönor. På Jungfruöarna använder de spenat istället för callaloo som annars är vanlig på öarna i Karibien. Callaloo är det kreolska namnet på taroplantans blad och brukar även kallas för karibisk spenat.

Till varje huvudrätt serveras ofta något vegetabiliskt tillbehör. Grönsaker som används är sötpotatis, brödfrukt, cho-cho, mjölbanan, callaloo, okra, jamsrot och bönor av många slag. Cho-cho tillhör samma familj som pumpa och är päronformad och ljusgrön i färgen.

Öborna älskar sötsaker, bullar, kakor och puddingar. Desserterna innehåller ofta frukt eller alkohol ibland även båda. De vanligaste frukterna som används är banan, papaya, guava, ananas, kokosnöt och limefrukt. Kakor och bullar kan serveras till frukost tillsammans med ost.

Drycker
Kuba är känd för att ha en av de bästa rom sorter som går att få tag på. Märken som Havanna Club, Varandro, Santiago de Cuba och många andra märken har står efter frågan. Två vanliga drinkar är Daiquiri och Mojito som båda består av lime juice och rom.