Vanligtvis brukar jag inte uttrycka mig så starkt, men jag tycker det är skam att så många inte kan göra en vit sås nuförtiden. Har man kläm på grunden så kan man sedan variera såsen i det oändliga. Lär dig nu en gång för alla så behöver du inte recept för en så enkel sak!

Vit sås med variationer
Hetta upp ca 1,5 msk margarin, smör eller olja i en kastrull. Tillsätt eventuellt råvaror som hackad lök, champinjoner eller skinka om det skall bli en sås med den grundsmaken. I annat fall, strö i 1,5 msk vete- eller idealmjöl och rör om så att det blandas. Späd med vätska, ca 3-4 dl. Den kan bestå av mjölk, grädde, buljong eller dylikt. Vispa så att mjölet löses och låt koka under omrörning 3-5 min. Då hinner mjölet svälla och såsen tjocknar. Tillsätt sedan smaksättningar som t ex fransk senap, hackad dill, vitt vin, riven ost, soja eller efter egen smak. Avsluta med att krydda med salt och peppar.
Den här typen av sås passar bra till olika fiskrätter, men är också god till grönsaker och kycklingrätter. Som sås till pasta passar den utmärkt med skinka, lök och ost. Önskar du champinjonsås till köttet så har du grunden här.
Längre fram skriver jag om hur man gör en god steksås och sedan har du grundkunskaperna du behöver för såstillagning.
"Som jägaren sá när han missade sitt byte; Det gör inget för det är ändå såsen som är godast".

Margareta Schildt-Landgren
2002-04-03