Körsbär är en stenfrukt, släkt med plommon. Man delar in körsbär i två grupper, sötkörsbär och surkörsbär. Laga den goda körsbärs- och aprikossalsan, god både till kött och fisk!

Sötkörsbär växer på stora träd som förekommer vilt i nästan hela Europa, Väst- och Centralasien. Dessutom odlas de på många håll, bl.a. i Sverige. Sötkörsbär kan vara gula, gulröda eller mörkröda, nästan svarta. Bigarråer tillhör sötkörsbären. De äts mest som färsk frukt.

Surkörsbären anses härstamma från området mellan Schweiz och Adriatiska havet. Träden är mindre än sötkörsbärens, frukterna är syrliga mörkröda, t.ex. brunkörsbär och skuggmoreller, eller ljusröda t.ex. klarbär. Surkörsbär används för olika typer av konserver. Körsbär har odlats i Kina i mer än 4000 år. De var kända i den gamla grekiska kulturen och beskrevs år 300 f Kr av botanikern Theophrastes.

Körsbärs- och aprikossalsa
1/2 dl rödlök hackad
1 msk majs/rapsolja
175 g körsbär
1 msk äppelcidervinäger
1/2 krm cayennepeppar
1 krm salt
1 tsk rosépeppar

Fräs lök i olja utan att den tar färg. Kärna ur och halvera körsbären, kärna ur och klyfta aprikoserna. Tillsätt frukterna. Tag kastrullen från värme, tillsätt vinäger och kryddor. Smaksätt och ställ kallt. Passar bäst till kyckling och fläskkarré.

Maria Dahlquist
2001-08-26