Kokosmjölk är en basingrediens i det asiatiska köket, att vara utan det är otänkbart . Den används i curryrätter, soppor, såser, grönsaksrätter mm. Men kokosmjölk är inte det flytande innehållet i en kokosnöt, som många tror!
Kokosmjölk är ett magrare alternativ till grädde och crème fraiche. Den görs av det tjocka mjölklika extraktet som man får när man river köttet från kokosnöten. För att få tjock kokosmjölk, knyter man in riven kokos i ett stycke muslin (tyg) och kramar hårt. För att få tunn kokosmjölk tillsätter man vatten till rivet kokos och kramar - hur mycket man får beror på hur mycket vatten man har tillsatt.
Om receptet inte anger vilken typ av kokosmjölk som ska användas, sätt till vatten och krama ut den mängd som behövs. Kokosmjölk reagerar på samma sätt som komjölk - den ystar sig när den kokas för länge och måste hållas kyld för att inte surna. För att få en slät "curry"-sås rör man ner den över svag värme och låter den koka upp. Tjock kokosmjölk får inte koka upp eftersom den då ystar sig.
Ving Kokosmjölk är en vegetarisk ersättning till animaliskt fett i bakning, soppor, såser, stuvningar och andra anrättningar där man idag använder mjölkprodukter. YING Kokosmjölk kan ersätta grädde och mjölk i de flesta svenska recept, vilket är en fördel bla. för de som är laktosintoleranta. YING Kokosmjölk är av mycket hög kvalitet - innehåller 20% fetthalt vilket ger förutsättningen för att få den mjuka och krämiga smak man eftersträvar i asiatisk matlagning.

Soppa på kokos och kyckling (Tom Ka Kai)
2 kycklinglår
1 helt kycklingbröst
6 dl kokosmjölk
6 skivor frusen ka, eller 10 skivor torkad
2 stjälkar frusen lemon grass, skurna i 2 cm längder eller 3 rågade msk torkad
3 makrutblad, frusna eller torkade, delade på längden
4 stora torkade chilifrukter (prik haeng)
300 g färska champinjoner
3 msk nam pla
1 dl kokosgrädde
1/2 dl limesaft
Salt
En nypa socker
1 dl färska korianderblad

Rosta chilifrukterna i en torr stekpanna, tills de fått mörka (men inte svarta; då är de oanvändbara) fläckar över hela ytan. Skär kycklinglåren (med benen) i 2 cm stora bitar med en köksyxa. Lägg ner bitarna i en lagom stor gryta och häll över kokosmjölken. Dela kycklingbröstet. Dra av skinnet och bena ur de två bröstbitarna. Lägg ned även skinnet och bröstbenen i grytan. Om du använder torkad lemon grass och/eller torkad ka, skall de i nu. Skär bröstköttet i ganska tunna skivor, ca 1/2 cm. Låt kokosmjölken få ett hastigt uppkok och koka sedan vidare på låg värme i 20 minuter utan lock. Sila sopan (spar lårköttet till något annat) och häll sedan tillbaka den i grytan. Tillsätt de kvarstående ingredienserna, utom kokosgrädden, limesaften och korianderbladen. Koka på lagom värme tills bröstköttet är genomkokt, ca 10 minuter. Rör ned kokosgrädden i den heta soppan. Tillsätt limesaften, salt och socker om så behövs, och till sist korianderbladen. Häll upp i en stor soppskål eller i individuella soppskålar. Thailändarna äter denna soppa som curry, de häller några skedar soppa över riset på tallriken och äter det soppiga riset.

Maria Dahlquist
2001-03-30