Vad betyder allt egentligen?
Långsamma kolhydrater - finns i socker, i bröd, potatis, frukt, spannmålsprodukter, makaroner, spagetti och annan pasta, samt rotfrukter.

Snabba kolhydrater - bör undvikas, men är bättre än fett. De finns i socker, honung, druvsocker och fruktsocker i juice.

Proteiner - har många livsnödvändiga funktioner, bl.a. att lagra syre i kroppens celler, starta kemiska reaktioner och försvara kroppen mot virus och bakterier. Proteiner finns i bl.a. kött, fisk, ägg, ärtor och bönor.

Fett - är en viktig energikälla för kroppens alla celler. Fett är också den klart bästa lagringsformen för energi. Energiinnehållet för fett är dubbelt så högt som för proteiner och kolhydrater. Fett finns i smör, margarin, choklad, kakor, wienerbröd, korv, pastejer, kött och fläsk.

Choklad, mazariner, wienerbröd, annat kaffebröd och glass innehåller både socker och fett i en salig röra. Må så vara att man inte blir fet av sockret, men fettet lagras. Dessa ofta så förföriska njutningsmedel, innehåller så mycket kalorier att kroppen knappast har en chans att använda mer än kolhydraterna i sockret.

Maria Dahlquist
2000-10-07