Krabbsäsongen sträcker sig från början av september fram till april. Vanligen har krabban en ryggskjöld som är 15-20 cm bred. Honkrabban har bredare stjärt och anses vara allra bäst, i synnerhet om den är romstinn. Den stora krabban kallas krabbtaska och lever på 30-50 m djup på öppen botten eller bland stenar på svenska västkusten.

Krabba
Vanligtvis importerar vi krabbor från Irland. Tångkrabban är mindre, endast 5-7 cm stor och används ofta som basråvara till fond i grytor och soppor. Eftersom den är så liten är den svår att rensa. Krabba säljs nästan uteslutande färdigkokt i vacuumförpackning men kokar du din krabba själv gäller en koktid på ca 20 min i saltat vatten.
Nästan all krabba äts naturell med olika såser. Plocka ut köttet och lägg tillbaks i skalet, gratinera eller använd krabban som huvudingrediens i sallader. Krabba och vin är faktiskt inte den allra bästa kombinationen eftersom krabban innehåller stora halter umami och dessutom är krabbköttet är påtagligt sött. Vill man ändå dricka vin till bör det vara en torr tysk kabinett, syrarika viner av riesling eller silvaner. Men den tyska veteölen är ett säkrare kort.

Maria Dahlquist
2000-09-13