Äntligen är det dags för kräftor! Även om man nu för tiden kan köpa kräftor året runt, är det nu man är sugen på kräftor och nubbe. Är du orolig för de omdebatterade kinesiska kräftorna - koka upp dem och njut dem sedan!
Kräftlag

Ett enkelt sätt att lyfta smaken på djupfrysta kräftor är att låta dem tillbringa några timmar i lag innan de serveras. Dessutom försvinner all eventuell smitta eller bakterie som kan tänkas finnas.

2,5 l vatten
1 dl grovt salt
1 flaska pilsner
2 sockerbitar
ca 1 l lätt sammanpressade dillkronor utan stjälkar

Lagen räcker till 1 kg kräftor. Låt kräftorna tina långsamt i sin förpackning i kylskåp. Sila bort den gamla lagen. Koka upp samtliga ingredienser till den nya lagen och låt koka i 5 minuter. Låt lagen svaln. Häll den nya lagen över de tinade kräftorna. Låt stå 2-3 timmar före servering.

Kräftsoppa
Ofta glöms förrätten bort på kräftskiva, vi föreslår en krämig kräftsoppa!

Skal från 1 pkt frysta kräftor
4 msk matolja
1 hackad fänkål
2 hackade gula lökar
2 msk tomatpuré
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
1 msk dillfrön
2 tsk hel, torkad fänkål
1,5 liter vatten
5 dl vispgrädde
1 msk dillfrön
3 cl cognac

Hetta upp en stor kastrull med olja. Lägg i skalen och rosta dem ordentligt. Tillsätt grönsaker, tomatpuré och kryddor. Låt fräsa något och häll sedan på vattnet. Låt koka i 30 minuter och sila sedan buljongen ett par gånger så att den blir helt klar. Slå buljongen i en kastrull och koka den på nytt med dillfröna. Häll i grädden och låt koka till önskad smak och konsistens. Smaka av med cognac och kryddor. Sila åter soppan. Mixas soppan med en stavmixer vid servering för att den ska bli luftig och aningen skummig.

Matklubben
2006-08-06