Det pågår ett enormt slöseri i det här landet. Mat för miljarder går direkt i soporna, mat som skulle kunna tas till vara.

På skolor och sjukhus går stora mängder direkt till tippen, överbliven mat som skulle kunna användas som foder av grisuppfödare. Det skulle i förlängningen kunna leda till lägre priser på fläsk.

Mataffärer tvingas kasta stora mängder kött på grund av utgångna datum trots att producenternas satta utgångsdatum har god marginal. Köp in mindre mängder och med mindre mängd kasserat kött skulle det kunna leda till lägre priser.

Ett annat alternativ för mataffärerna är att införa ett system där man när det är någon dag kvar till utgångsdatum helt enkelt fryser köttet och säljer det till lägre pris. Även detta skulle kunna leda till lägre priser.

Hur hanterar du själv överbliven mat eller till och med biprodukter som uppstår i samband med tillredningen?

En klassisk variant av återanvändning är Pytt-i-panna. När du får kött över efter middagen, skär det i lagom stora tärningar och spara i frysen tills du har tillräckligt mycket. Planera sedan när du ska ha kokt potatis till någon rätt så det blir ett överskott att använda till din pytt. De flesta behöver inte planera, det blir ändå ett överskott.

När du gör din egen färskost, den blir både godare och billigare än den köpta, får du som biprodukt vassle. Häll inte ut den, spara den till ditt nästa brödbak. Vassle passar utmärkt att använda som degvätska och ger brödet en härlig syrlighet.

Kokade du för mycket potatis till middagen? Inga problem, kokt potatis kan användas till mycket. Förutom Pytt-i-panna kan du till exempel använda det i matbröd eller till fyllningen i mazariner.

Överbliven potatismos behöver inte heller kasseras. Fiskgratäng är gott och är det lite mindre mängd kan man alltid göra potatisplättar.

När du gör din egen majonnäs blir det några stycken äggvitor över. Maränger tycker de flesta är gott och det är lätt att göra. Har du inte tid just då, spara äggvitorna i ett övertäckt glas eller en burk med lock i kylskåpet. När de har stått så i ett par dagar blir de utmärkta att använda till sjudna maränger.

Skalkarna på bröden kastar de flesta, vilket är onödigt. Bryt dem i mindre bitar och torka. Sedan kan de användas till att göra ditt eget ströbröd, som blir godare och ger bättre färg än det köpta.

Sätten att kreativt återanvända är många, det här var bara några få exempel. En av många fördelar med att återanvända är att många nya och kreativa rätter och recept ser världens ljus och det är till fördel för alla.